Ledenvoordeel – Rondleiding Koninklijk Amsterdam

Het is een ruimte op het Amsterdamse Centraal Station die zelden toegankelijk is voor het publiek: de koninklijke wachtkamer. Tijdens een VvAA-excursie kunt u binnenkort niet alleen een kijkje nemen in deze prachtig gerestaureerde neogotische ruimte, maar ook in het Koninklijk Paleis op de Dam. 

De stad Amsterdam heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld voor de koninklijke familie. Het Koninklijk Paleis op de Dam herinnert daar nog steeds aan, maar datzelfde geldt voor de koninklijke wachtkamer op Amsterdam Centraal Station; een verborgen pareltje.

Onder leiding van een deskundige gids bezoekt u deze dag beide locaties. De dag start met een ontvangst op spoor 2B van Amsterdam Centraal Station. Verborgen achter een gouden hek bevindt zich hier de speciaal voor onze koninklijke familie ontworpen wachtkamer. Hier vertoefde menig lid van het Koninklijk Huis alvorens op reis te gaan per trein; ook buitenlandse gasten werden hier opgewacht.

De prachtig gerestaureerde wachtkamer is een fraai voorbeeld van een typisch ‘Cuyperiaans Gesammtkunstwerk’, waar de neogotische architectuur, meubels en stoffering volledig op elkaar zijn afgestemd.

Naast de koninklijke wachtkamer bevindt zich Restaurant 1e Klas, waar u na de rondleiding wordt verwacht voor koffie of thee met gebak. Vervolgens wandelt u naar het Koninklijk Paleis op de Dam. U krijgt een rondleiding door dit bijzondere gebouw, dat in 1648 werd ontworpen als stadhuis. Met de komst van koning Lodewijk Napoleon in 1808 veranderde de functie en deed het dienst als paleis. De prachtige en unieke collectie empiremeubelen, pendules en kroonluchters herinnert aan deze tijd.

 

 

 

Delen