Leiderschap

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Mauk van Heemstra van ZorgSteedsBeter gaat kort door de bocht in zijn reactie op het nieuwsbericht over het belang van medisch leiderschap van artsen: artsen hebben aanleg en karakter om medisch bezig te zijn en daarin onderscheiden zij zich van organiseerders en leiders. Punt uit wil hij maar zeggen, “Een combinatie van beide soorten is uitzonderlijk.”

Het Platform Medisch Leiderschap definieert medisch leiderschap als: ‘verandering in de gezondheidszorg mogelijk maken middels jezelf, anderen en de maatschappij’. Een helderder definitie van de competentie leiderschap die je van een arts mag verwachten is nauwelijks denkbaar. Tijdens het DICA-congres vorige week zei Huib Cense (voorzitter raad van kwaliteit Federatie Medisch Specialisten) dat artsen uit de periode van de ivoren toren komen, zich nu bevinden in de periode van het vergrootglas en zich willen ontwikkelen naar de periode van gerechtvaardigd vertrouwen. Een wens die iedere arts zal herkennen.

Van ivoren toren naar gerechtvaardigd vertrouwen

De weg daar naartoe heet leiderschap. Hierbij hoeft echt niet per se direct in termen van formele managementfuncties te worden gedacht. Een arts die een patiënt de weg helpt wijzen naar shared decision making, toont leiderschap. Een arts die de aanzet geeft tot multidisciplinair overleg omdat dit tot betere patiëntenzorg leidt doet dit eveneens. Net als een arts die zich sterk maakt voor kwaliteitstransparantie en het terugdringen van praktijkvariatie. Of een arts die de tijd neemt om de patiënt te wijzen op het belang van een gezonde leefstijl en die de grenzen van medisch handelen bespreekbaar durft te maken.

Om met Ramses Shaffy te spreken: ‘Wees op je eigen vierkante meter een vorst’. Dan kom je in termen van leiderschap al een heel eind.

16 Reacties Reageer zelf

 1. Jurriën Wind
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 14:09 | Permalink

  Frank, wordt ‘medisch leiderschap’ niet gewoon gevraagd om de overdaad aan managers en management, de scheefgroei die daarin is ontstaan (?), terug te dringen? M.a.w. ‘geef dokters weer hun vak terug’?

 2. anh jansen
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 15:31 | Permalink

  Om met Ramses Shaffy te spreken: ‘Wees op je eigen vierkante meter een vorst’. Dan kom je in termen van leiderschap al een heel eind.

  -Il Principe niet gelezen?

  Informeer maar bij bekenden, vrienden, vriendinnen, echtgenotes, ex echtgenotes enz.enz. hoe succesvol leven als vorst op de eigen vierkante meter is voor de anderen.

  Dacht niet dat Ramses Shaffy voor de medici het rolmodel moet zijn.

  -Verbeter de wereld en begin bij jezelf!

  Gandhi is dan toch een beter rolmodel.

  Scheelt weer een congres.

  http://poortnaargeluk.nl/gandhis-top-10-verbeter-wereld-begin/

  Huur Frans Bauer in: die zegt Doen!

 3. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 15:42 | Permalink

  Jurriën: van dokters mag meer worden verwacht dan alleen snijden of beschouwen. In de blog noem ik een aantal voorbeelden. Ik denk niet dat je kunt stellen dat dit wordt verwacht op basis van de scheefgroei zoals jij die benoemt. De wereld is gewoon veranderd: de patiënt van nu is niet meer die van vroeger en de dokter heeft ook een verantwoordelijkheid om de zorg mee toekomstbestendig te houden.
  Jansen: Ik betwijfel of Frans Bauer voor medici een beter rolmodel is dan Ramses Shaffy.

 4. Jurriën Wind
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 17:17 | Permalink

  Frank, als iemand – die geen journalistiek heeft gestudeerd – tegen jou zegt ‘hoe je je werk moet doen….!’, dan verzet je je daar toch ook tegen!? Alsof een bestuurskundige of een of andere -goog beter weet hoe het werkt in de spreekkamer dan de dokter zelf…!?

 5. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 19:05 | Permalink

  Het gaat er niet om dat iemand je moet vertellen hoe je je werk moet doen. Het gaat erom dat je (samen en van elkaar en van de patiënt) leert hoe je je werk steeds beter kunt doen.

 6. anh jansen
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 19:28 | Permalink

  De grap is F v W te A weer eens ontgaan.

  Wie is Frans Bauer?

  Frans Bauer vangt ruim twee ton van energiebedrijf

  Frans Bauer heeft recht op een schadevergoeding van ongeveer 220.000 euro van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), zo heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

  Bauer was in 2009 gezicht van een reclamespotje over de ontwikkelingen van de olieprijzen. De NLE hield zich niet aan afspraken, waarna een geschil ontstond.

  -Frans Bauer als rolmodel? Goed lezen!

  Namens NEM zegt Frans Bauer; Doen!

  De Akkoorden op Hoofdlijnen en het benoemen van de Zorgverzekeringswet als zijnde een verzekering, met een voorgespiegelde open einde regeling wat een verzekering altijd is, behalve in Nederland, zetten de verplicht verzekerden op het verkeerde been. Je bent in dit land als verplicht verzekerde niet verzekerd van zorg! Hard feit!

  Schering en inslag is nu al het verzwijgen, onthouden en opschuiven van behandelingen om het budget niet te overschrijden.

  Waarom worden in NL het laagst volume aan TNF alfa blokkers voorgeschreven? Waartoe heeft de overheveling van ‘dure’ middelen van Eerste naar Tweede lijn geleid?

  Niet voor niets de sterfte onder kankerpatiënten in Nederland het hoogst ter wereld en neemt de levensverwachting jaarlijks meer en meer af, met name onder de 65 plussers!

  En dat heeft niets te maken met de geweldige kankerzorg in dit land, maar alles met het onthouden van zorg.

  Het budget van de Tweede lijn is immers dichtgetimmerd: het is een bruto budget. Daar gaan eerst af de vaste kosten aan management, aan medisch specialisten, verpleegkundigen, ondersteunend personeel, vastgoed en als laatste de variabele kosten aan hulp en geneesmiddelen.

  So It Goes. Hard feit.

  Het is de Zorgvoorzieningswet.

  Dat maakt direct duidelijk voor iedereen, inclusief de EU Commissie, dat er sprake is van een gebudgetteerd ziekenfondssysteem. Op=Op.

  En dan moet je de verantwoordelijkheid voor het onthouden, verzwijgen en verschuiven tot st juttemis niet leggen bij de medici!

  Die hoort te liggen bij de politici en ambtenaren die e.a. zo goed weten.

  Maar ja, kom daar in Nederland eens om.

 7. Jurriën Wind
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 20:55 | Permalink

  Maar dat is wel wat er toenemend in ons werk gebeurd: ‘anderen’ vertellen mij en bepalen hoe ik mijn werk moet doen.

 8. Jurriën Wind
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 20:56 | Permalink

  Gebeurt is met een ’t’ natuurlijk!

 9. E.Kriek
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 21:47 | Permalink

  Beste collega’s ,

  Inmiddels is het duidelijk.

  De blogger vaart wel bij onze reacties.

  De nachtmerrie van van Wijck is:

  NUL reacties!

  Ik stel voor om vanaf heden deze man in zijn sop gaar te laten koken. ( Een beetje laat? Ja, inderdaad! Mea culpa) .

  NUL reacties. ZERO points.

  Zomaar een reactie.

  Onze reacties zijn het verdienmodel van deze man. Laten we stoppen dus.

 10. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 14 juni 2017 om 22:28 | Permalink

  Wie vertelt jou hoe je je werk moet doen Jurriën? Deels het NHG vermoed ik, met zijn – overigens voortreffelijke – standaarden. Maar verder?

 11. Jurriën Wind
  Geplaatst op 15 juni 2017 om 13:56 | Permalink

  De zorgverzekeraar en de overheid met hun bepalingen, reguleringen en ‘beperkende maatregelen’.

 12. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 15 juni 2017 om 14:29 | Permalink

  Zolang die bepalingen en reguleringen betrekking hebben op kwaliteit transparant maken, samenwerking tussen zorgaanbieders en substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn kan ik daar vanuit het patiëntenperspectief weinig problemen mee hebben. Wat zie jij precies als de beperkende maatregelen die je ervaart?

 13. Jurriën Wind
  Geplaatst op 15 juni 2017 om 17:31 | Permalink

  Dat is de mooie theorie. Kijk eens om je heen en lees wat zorgverleners o.a. in dit medium (bij herhaling) melden: afknappen in en op hun werk, gaan andere werkzaamheden zoeken vanwege bureaucratie, regelgeving, stroperigheid en ambtelijke molens. Da’s de praktijk helaas…..

 14. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 15 juni 2017 om 19:27 | Permalink

  Klagen over “de instanties” is van alle tijden. En natuurlijk hoor ik ook de verhalen van mensen die uit het vak willen stappen, maar ik zie toch maar weinig mensen die dat echt doen.

 15. Jurriën Wind
  Geplaatst op 16 juni 2017 om 06:54 | Permalink

  Eenzijdig geluid van je Frank, jammer!

 16. anh jansen
  Geplaatst op 16 juni 2017 om 14:16 | Permalink

  ‘Zolang die bepalingen en reguleringen betrekking hebben op kwaliteit transparant maken, samenwerking tussen zorgaanbieders en substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn kan ik daar vanuit het patiëntenperspectief weinig problemen mee hebben. Wat zie jij precies als de beperkende maatregelen die je ervaart?’

  -Akkoorden op Hoofdlijnen nog steeds niet gelezen? Laat staan begrepen?

  Toch hebben Eerste Lijn en Tweede Lijn met de Minister een Akkoord gesloten inhoudende een beperking van de overdracht van Tweede Lijn naar Eerste Lijn; de met de overgang gemoeide kosten mogen 75 miljoen bedragen. Worden er meer kosten gemaakt, dan moeten de Eerste Lijn zorgverleners dat zelf betalen.

  Verzekeraars, Minister en Tweede Lijn, NVZ en Medisch Specialisten, betalen niet mee.

  De Tweede Lijn moet 75 miljoen van hun budget afstaan.

  Op een bedrag van 26 miljard euro is dat een flinke aderlating. Geen wonder dat er een Akkoord voor moest worden afgesloten.

  Een beperking is dat toch wel te noemen.

  Ten nadele van de patiënten; die moeten nu meer parkeergeld bij de ziekenhuizen betalen om die aderlating te compenseren!

  -JC; je ziet het als je het doorhebt.

  Frank v W heeft er geen moeite mee; hij heeft geen auto.

  Dat krijg je als je de wereld vanuit je eigen vierkante meter bekijkt.