Lekker lezen

Het feit dat de tijd hoe dan ook verstrijkt, ervaar ik als een van de belangrijkste ankers in het leven. Het kan zo gek niet gaan of op een dag is het toch weer gewoon december. De donkere maand met zijn feestelijke tintje. Waarin we vechten met de kerstlampjes die het (hoewel in januari keurig opgeruimd) toch weer voor elkaar hebben gekregen om te verworden tot een kluwen, die nauwelijks te ontwarren is. COVID-19-pandemie of andere toestanden: elk jaar sta ik te worstelen met die lampjes en op een bepaalde manier is dat heel vertrouwd.

December is bij ons ook de maand waarin we traditiegetrouw tijd denken te hebben om lekker te lezen om dan te ontdekken dat die tijd ons juist vaak in deze maand ontbreekt, omdat er van alles op de agenda staat. In die zin was de lockdown van vorig jaar wel rustig, want er hoefde geen diner voor de hele familie bereid te worden en er hoefden geen logeerbedden opgemaakt (en geen eindejaarsborrels bezocht) te worden. De kerstdagen vierden we in zeer beperkte kring op 1,5 meter afstand en er was tijd om te lezen. 

‘Helaas zal het voor zorgprofessionals sowieso geen rustige maand worden’

Hoe het dit jaar gaat is nog afwachten, maar ik verwacht gezien de ontwikkelingen nog geen grote kerstgezelschappen en ook weinig eindejaarsbijeenkomsten. Helaas zal het voor de meeste zorgprofessionals sowieso geen rustige maand worden, van de eerste lijn tot aan de ic en alles daar tussenin: het wordt opnieuw extra druk.

Waarschijnlijk heeft u dus geen tijd om voor de open haard aan een dikke pil te beginnen tijdens de donkerste dagen van het jaar, maar ik heb een tip voor u. Wij beginnen in dit nummer met een feuilleton, exclusief voor Arts en Auto geschreven door journalist en oud-verpleegkundige Adri van Beelen. Een spannend vervolgverhaal dat begint bij een jonge huisarts die tijdens de Spaanse griep vader wordt en een dikke eeuw later eindigt als wij COVID-19 eindelijk getemd hebben. Villa Koningslaan neemt u via een intrigerende familiegeschiedenis mee door een eeuw gezondheidszorg en eindigt als VvAA haar 100-jarig jubileum viert. Warm aanbevolen!

Namens de redactie wens ik u rustige diensten en heel goede dagen met uw dierbaren toe. We ‘ontmoeten’ elkaar weer in het nieuwe jaar.

Delen