Feuilleton

feuilleton / Een intrigerende familiegeschiedenis

Op 24 december 1919 – tijdens de laatste golf van de Spaanse griep – komt Noël, zoon van huisarts Daniël Heuvels, ter wereld in het gebouw van de Vereeniging voor Ziekenverpleging aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het begin van een feuilleton dat oud-verpleegkundige, journalist en fictie-auteur Adri van Beelen exclusief voor Arts en Auto schrijft. 

Een intrigerende familiegeschiedenis die ruim een eeuw bestrijkt en eindigt in 2024 als VvAA haar 100-jarig jubileum viert. Dat was het idee van Adri van Beelen (1959), die een aantal jaren als algemeen én psychiatrisch verpleegkundige werkte en in 1989 overstapte naar de journalistiek. Hij werkte sindsdien voor Bohn Stafleu Van Loghum, de uitgeverij met wie generaties van zorgprofessionals zijn opgeleid via bekende studieboeken. Van Beelen werkte er als journalist voor onder meer de vaktijdschriften Verpleegkunde Nieuws (voor verpleegkundigen) en MedNet (voor artsen). Daarnaast begaf hij zich op het literaire pad en schreef hij korte verhalen, novelles en romans. Ook maakte hij als programmamaker een satirische serie voor SBS6 en maakt hij tot op de dag van vandaag radio- en tv-programma’s voor RTV Katwijk. Zijn korte verhalen maakten zowel in Nederland als in Vlaanderen indruk en Van Beelen ontving daarvoor diverse prijzen.

In de verhalen en boeken spelen kunst en geschiedenis vaak een grote rol. “Ik zeg altijd: ik werd in Leiden geboren, op steenworp afstand van het geboortehuis van Rembrandt van Rijn, misschien heeft dat mijn latere interesse in zowel kunst als geschiedenis gewekt”, aldus Van Beelen die ook zijn ervaring in de gezondheidszorg vaak gebruikt in zijn werk. “Bijvoorbeeld in de roman Verborgen, waarin veel terugkomt uit de tijd waarin ik als verpleegkundige op de afdeling verloskunde in een algemeen ziekenhuis werkte. Mijn ervaringen met de psychiatrie zijn onder meer verwerkt in de roman In vrije val. Een boek – mijn eerste – dat overigens door sommigen als nogal naargeestig werd ontvangen.” 

Voor het feuilleton Villa Koningslaan dat vanaf nu te lezen is in Arts en Auto, dook Van Beelen in de geschiedenis van onder meer de Nederlandse gezondheidszorg. Ruim een eeuw beslaat het verhaal, waarin vier generaties zorgprofessionals en hun dierbaren hun opwachting maken. Alle personages zijn op hun eigen manier verbonden aan een doktershuis op de Koningslaan in Amsterdam. Een laan die grenst aan het bekende Vondelpark, waarin de kleine Noël zich in zijn eerste levensjaren vermaakt met vriendjes. 

“Zo’n feuilleton is een geweldig voertuig om de leden van VvAA mee te nemen in de geschiedenis van de gezondheidszorg, waarin in 1924 ook hun vereniging werd opgericht. Het begint in 1919 toen de Spaanse griep nog slachtoffers maakte en eindigt aan de vooravond van 2024, als we hopelijk de huidige pandemie hebben bedwongen. Maar die laatste afleveringen moeten natuurlijk nog geschreven worden, dus dát kan nog alle kanten op.” 

Villa Koningslaan

Delen