Leren studeren

Thom-Avontuur

Thom Avontuur is tweedejaars geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Het is een week voor mijn eerste tentamen als geneeskundestudent. Samen met mijn huisgenoten wil ik nog even een biertje drinken in een café in Rotterdam, totdat er paniek losbarst in de groepsapp van mijn studiegroep. “Hoe ver is iedereen al? Welke colleges moeten we goed bestuderen? Welke zelfstudieopdrachten zijn belangrijk? Hoe leert iedereen voor dit tentamen?” Verschillende vragen wisselen zich in recordtempo af en ook bij mij begint lichte paniek door te dringen. De professoren waarschuwden al dat het eerste tentamen elk jaar onderschat wordt en ik heb nog totaal geen idee hoe ik dit moet aanpakken. Hoe ga ik ooit mijn BSA halen als mijn eerste tentamen al een ramp wordt?

Deze situatie zal voor de meeste studenten heel herkenbaar zijn. De eerste weken als student kunnen namelijk best hectisch zijn. Zeker omdat er veel dingen anders zijn dan in je middelbareschooltijd. Iedereen heeft simpelweg tijd nodig om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Dat is dus helemaal niet erg. Het is echt waar wat ze zeggen. Je moet leren studeren. Studeren is niet alleen leren wat er in de boeken staat. Studeren is veel meer. Studeren is de juiste balans vinden tussen je sociale leven, je nieuwe huis en je studie. Maar als je die balans eenmaal hebt gevonden, ga je wel de mooiste periode in je leven tegemoet.

Onzekerheid en stress maken plaats voor euforie en geruststelling

Als ik de tentamenzaal uitloop, kan ik een glimlach moeilijk onderdrukken. Ik heb zojuist mijn eerste geneeskundetentamen afgelegd en het ging helemaal niet slecht! De onzekerheid en stress van de afgelopen week maken plaats voor euforie en geruststelling. De uren in de medische bibliotheek lijken zich uit te betalen. Zou ik het dan tóch kunnen, dat studeren?

Delen