Levenseindekliniek verdubbelt

De Levenseindekliniek heeft het zo druk dat het aantal ambulante teams in de loop van vorige maand is verdubbeld van 16 naar 31, meldt Medisch Contact.

 

 

 

De Levenseindekliniek is geen gebouw, maar een verzameling ambulante teams, elk bestaande uit een arts en een verpleegkundige. In de eerste veertien maanden na oprichting deden 850 mensen bij de kliniek een verzoek om euthanasie of hulp bij zelfdoding. Dit zijn er gemiddeld 60 per maand. 25 procent van deze aanvragers staat nog op de wachtlijst. Daarom is nu besloten om – met name in de Randstad het aantal teams uit te breiden.

De Levenseindekliniek voorziet naar eigen zeggen niet alleen in een behoefte van mensen met een stervenswens, maar ook van artsen. Die vragen steeds vaker om informatie, begeleiding of bemiddeling. Veel artsen verwijzen hun patiënt ook zelf door, of blijven betrokken bij hun patiënt nadat deze de kliniek heeft benaderd. De helft van de 127 mensen wier verzoek om stervenshulp werd gehonoreerd, kon na bemiddeling door de kliniek worden terugverwezen naar de eigen arts voor uitvoering van de euthanasie of hulp bij zelfdoding.

Bron: Medisch Contact

Delen