Logische vervolgstap
Het ministerie van VWS maakt bekend op 29 september een grote massamediacampagne te starten om de transitie van de langdurige zorg uit te leggen aan het brede publiek. Veel te laat en veel te weinig lees ik in sommige reacties, maar dat vind ik niet. Deze overheidscampagne staat niet op zichzelf. Iedereen die kranten en tijdschriften leest of weleens naar het Acht Uur Journaal kijkt, weet al heel lang dat deze transitie eraan zit te komen. Ook heeft staatssecretaris Martin van Rijn zichzelf het afgelopen jaar niet bepaald opgesloten in zijn ministerie. Die man was zo ongeveer overal om zijn verhaal uit te leggen, ook in de publieke media. Je kunt dat nauwelijks gemist hebben. Deze campagne is een logische vervolgstap op een logisch moment: kort voor 1 januari 2015.
De centrale boodschap van de campagne is: de samenleving verandert en de zorg verandert mee. Niet waar zeggen critici, de samenleving verandert niet, er is gewoon gekozen voor bezuinigingen. Natuurlijk verandert de samenleving wel. De tijd waarin mensen van 65 oud waren en naar het bejaardenhuis wilden omdat ze daar centrale verwarming kregen, ligt decennia achter ons. De verandering die zich nu aftekent in wetgeving, is een gevolg van de maatschappelijke verandering die zich al tientallen jaren geleden begon af te spelen, niet andersom.
De toekomst is al lang begonnen. Net doen alsof dat niet zo is, verandert daar niets aan.
8 reacties
De samenleving verandert, ja, maar uiteindelijk bereiken mensen een leeftijd waarop zorgbehoefte en soms afhankelijkheid toenemen. Voor een aantal zodanig dat dit thuis nog maar moeilijk te realiseren is.
Dat de meesten niet kort na hun 65e behoefte hebben aan een bejaardenhuis is wat ik ook zie, maar de zorgbehoeftige 70-er uit de jaren ’70 en ’80 is nu een 80-er of 90-er.
Ontkennen dat er in het cohort dat de laatste levensfase heeft bereikt óók anno 2014 percentueel méér mensen substantieel zorg nodig hebben (en dus ook een aantal intramurale zorg) dan in de levensfasen daarvoor, is even onzinnig als stellen dat er minder mensen dood zouden gaan omdat we immers allemaal ouder worden…
Het optuigen van thuiszorg, ondersteunen van thuis blijven wonen, beroep doen op mantelzorg, het is allemaal prachtig. Doen. Maar garandeer dat voor wie het echt niet meer thuis kan, er altijd een plek is intramuraal. De grote vrees is dat daar gaten zullen vallen. De staatssecretaris heeft die vrees klaarblijkelijk nog niet effectief weg kunnen nemen.
Rob Schonck
8 september 2014 / 11:56Leve de parlementaire democratie. Dualisme. De Kamer controleert de Regering, maar de Regering begint alvast met de gevolgen van nieuwe Wetgeving bekend te maken aan het plebs voordat de Kamer diezelfde Wetgeving heeft goedgekeurd. Idem de begroting.
Zo gaat dat in een echte democratie. De Regering loopt hiermee voorop op de toekomst: Oekaze Democratie.
In ieder geval worden de begrotingsdebatten weer een show voor de bühne. Deze publiekscampagne met alle drukwerk en PR is niet tussen 3de dinsdag van september en 29 september gemaakt.
Alles staat al vast. Continuïteit van het Regeringsbeleid heet dat.
Hef de Eerste Kamer maar direct op en laat de Tweede Kamer in het vervolg maar 1x per 4 jaar bijeenkomen. En maak van het kamerlidmaatschap maar een parttime baan. 1 dag per 4 jaar. Wat moet dat gaan kosten? Een Skype parlement dan maar?
We doen alsof.
anh jansen
8 september 2014 / 12:06@Rob: Het standpunt van de staatssecretaris is duidelijk: voor wie intramurale zorg nodig is, blijft die beschikbaar. Maar je hebt gelijk, juist hierover is nog meer communicatie nodig. Ik hoop dat dit aspect nadrukkelijk aan de orde komt vanaf 29 september.
Frank van Wijck
8 september 2014 / 12:40Roger van Boxtel @rogervanboxtel · 4 sep.
Ik heb op BNRradio gisteren niet gepleit voor uitstel WMO, maar voor uitstel WLZ naar 1-1-2016. WLZ moet nog in TK en EK worden behandeld.
–We zullen zien of D66 haar rug recht gaat houden. Dan is er na het debacle van EPD/LSP, honderden miljoenen verspild door de Minister met een zeer voorbarig PR campagne, een vervolg met de WLZ campagne.
Laat de Volksvertegenwoordiging maar haar werk doen, in naam van het Volk!
Dan zullen we zien of we doen alsof. Haastige spoed is zelden goed.
anh jansen
8 september 2014 / 16:28En gaat de heer van Wijck straks ook het bekende deuntje zingen: “morgen wordt het beter”? Of “de samenleving wordt steeds asocialer, de zorg ook”?
Keus genoeg aan “open deur riedeltjes”….
G K Mitrasing
8 september 2014 / 17:12Ik denk eerder aan “The times they are a-changing”. Jawel, van opa Dylan, uit 1964 alweer. Die had het vroeg door.
Frank van Wijck
8 september 2014 / 19:10Over spinning:
“Selecting and highlighting some facets of events or issues, and making connections among them so as to promote a particular interpretation, evaluation, and/or solution.
(Entman 2004, p. 5) ”
Over framing:
“De berichtgeving is altijd gebaseerd op bepaalde aannames, invalshoeken en interpretaties, gecombineerd met redactionele regels en mediaspecifieke techniek. Dit noemen we framing. (Castells 2004)
Framing vormt zich doordat er bij het brengen van een boodschap bewust of onbewust er vanuit een bepaalde invalshoek wordt geredeneerd. Elke journalist of redacteur heeft een achtergrond met daarin zijn eigen mening en die zal altijd ergens van invloed zijn op zijn keuzes. ”
Blijft de intrigerende vraag over:
Wat bezielt een journalist om in deze richting te spinnen en te framen ?
E.Kriek
8 september 2014 / 19:41‘De tijd waarin mensen van 65 oud waren en naar het bejaardenhuis wilden omdat ze daar centrale verwarming kregen, ligt decennia achter ons’.
Onzin. Ook vroeger gingen lang niet alle mensen van 65 jaar en ouder naar het bejaardenoord. Bejaardenoorden die overigens Rijksbeleid waren. Concretisering van de hokjesgeest. Het geld kon niet op in de jaren 60 – 80 vorige eeuw. Ook al was toen al bekend dat de Aardgasbel eindig was. En nu die voorraad over 25 jaar echt op is, neemt de Rijksoverheid nu maatregelen.
Over langetermijnvisie gesproken. Ga eens praten met de Noren.
Nu zijn het mensen van 75 – 85 jaar en ouder die, als zij zelf mochten kiezen, naar een verzorging/verpleeg/aanleun/beschermd wonen tehuis zouden willen gaan. De problematiek is hetzelfde, maar nu 10 tot 20 jaar opgeschoven. En nu ook weer niet allemaal. Wel degenen die het thuis niet kunnen redden of aan zien komen dat zij het niet gaan redden.
WLZ is nog niet besproken door de TK en EK. Voordat een peperdure PR campagne wordt gevoerd is het wellicht toch verstandig als Ministerie te wachten op goedkeuring door de Volksvertegenwoordiging.
WLZ is immers een enorme bezuinigingsoperatie met een geweldige impact op de bevolking die daar niet om heeft gevraagd. Ook de WLZ is wederom Rijksbeleid.
Wie heeft het voor het zeggen in dit land? Het Rijk of de Volksvertegenwoordiging?
Cie Borstlap op na slaan maar? ……….Op papier is het in dit land zeer goed geregeld, in de praktijk gebeurd het totaal anders.
Op papier heeft de Volksvertegenwoordiging het laatste woord.
Doen we alsof in dit land?
ANH Jansen
8 september 2014 / 20:56