Mobiel betalen voor zorg in Kenia

Amref Flying Doctors en PharmAccess lanceren M-Hakika: een mobiele zorgportemonnee voor de allerarmsten in Kenia. Vrouwen kunnen hiermee sparen, betalen en geld ontvangen voor goede zorg.

In Kenia leeft meer dan 52 procent van de bevolking onder de nationale armoedegrens. Twee op de vijf mensen gaan bij ziekte niet naar de dokter, omdat ze hier het geld niet voor hebben en de zorg van slechte kwaliteit is. De opkomst van de mobiele telefoon, ook onder de allerarmste Kenianen, biedt echter mogelijkheden om de zorg te democratiseren. Met het project M-Hakika willen Amref Flying Doctors en PharmAccess een stap in die richting zetten.

Hakika betekent ‘zekerheid’ in het Kiswahili. Voor artsen die weten dat ze betaald worden en daarom kunnen investeren in hun kwaliteit en voor patiënten die erop kunnen vertrouwen dat hun kliniek de zorg kan bieden die ze nodig hebben. Maar het belangrijkste van M-Hakika is dat vrouwen de mogelijkheid krijgen hun eigen beslissingen over de gezondheid van hun gezin te nemen. Met de mobiele zorgportemonnee kunnen zij sparen, betalen en geld ontvangen voor goede zorg.

Eerder werkten PharmAccess en Amref Flying Doctors al samen aan het verbeteren van moeder en kindzorg in Samburu, een van de armste regio’s in Kenia. Met M-Hakika krijgt die samenwerking verder gestalte. Deze week werd bekend dat de organisaties 9.950.000 euro ontvangen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij om het project te realiseren.

Delen