Maatschappelijke taak

Natuurlijk kan een huisarts werken met een bakfiets en met een hotelkamer als uitvalsbasis, maar de meeste huisartsen willen toch nog gewoon vanuit een praktijk werken. En veel patiënten willen ook naar zo’n praktijk toe kunnen. Het probleem is alleen dat te veel huisartsen die zich willen vestigen, stuklopen op te hoge huurprijzen voor praktijkruimten van commerciële vastgoedaanbieders.

Commerciële ketens in de huisartsenzorg zullen minder moeite hebben met hogere huurprijzen. Zij kunnen immers winst reserveren voor verdere groei. Een beginnende huisarts maakt nog geen winst en heeft deze mogelijkheid dus niet. Wil die zich vestigen in een regio waar de huurprijzen hoog zijn, dan heeft die dus een probleem.

De financiële middelen die huisartsen van de overheid krijgen, zijn niet aangepast op regio’s

Een hindernis hierbij is dat de financiële middelen die huisartsen van de overheid krijgen, niet zijn aangepast op regio’s. Dat is oneerlijk, stelt Jacomien de Jong (directeur van Huisartsen Coöperatie Amstelland), want de huurprijzen in Drenthe zijn een stuk lager dan in Amstelveen. ‘Ga dan in Drenthe werken’ is te simpel geredeneerd, want in Amstelveen bestaat net zo goed een tekort aan huisartsen.

De gemeente Amstelveen neemt nu haar rol door goedkope praktijkruimten ter beschikking te stellen aan huisartsen. De gemeente heeft weliswaar geen wettelijke taak op dit gebied. Maar ze heeft wel een maatschappelijke taak om te zorgen voor haar burgers, en daar hoort toegang tot huisartsenzorg bij. Het is dus goed dat Amstelveen deze rol pakt en dat zouden meer gemeenten kunnen doen. Maar de overheid zou natuurlijk ook de financiële middelen die ze verstrekt aan huisartsen kunnen aanpassen op de regio waarin een huisarts zich wil vestigen. Ook de overheid heeft immers een maatschappelijke taak.

Delen