Menselijk trekje
Volgens de Amerikaanse hoogleraar Robert Pearl (Stanford University) gaat ChatGPT een kantelpunt in de zorg betekenen, en zelfs sneller dan artsen en patiënten zich realiseren. Het zou zomaar eens de diagnostische vaardigheden van artsen kunnen gaan overstijgen, stelt hij.
Dat horen we natuurlijk vaker als het om AI-toepassingen gaat. Meestal dan meteen gevolgd door discussie over de vraag of de artsen daarmee overbodig worden. Spoiler: nee. De zorg zelf blijft gewoon mensenwerk. Maar het zal wel in toenemende mate invloed gaan hebben op hoe artsen hun werk uitvoeren.
Er soms faliekant naast zitten, maar de onzin dan toch zelfverzekerd presenteren
Daarbij is ook de waarschuwing van twee andere hoogleraren – Keymanthri Moodley en Stuart Rennie – op zijn plaats. Zij stellen dat het zelflerende karakter van ChatGPT op gespannen voet staat met het principe van medische vertrouwelijkheid. Binnen Nederland vroeg radioloog Sietske Rozie anderhalf jaar geleden al aandacht voor beide discussieonderwerpen, door te stellen dat het zaak is nu het gesprek te voeren over wat AI gaat betekenen voor de rol van artsen, en in breder perspectief voor de zorg als geheel.
Psychiaters Christiaan Vinkers en Jurjen Luykx waarschuwen bovendien voor het feit dat ChatGPT er soms faliekant naast kan zitten, maar de onzin dan toch zelfverzekerd presenteert. Wat dat betreft staan de chatbot en de mens dan in ieder geval op gelijke voet met elkaar. Het is een buitengewoon menselijk trekje van ChatGPT.