Merry Christmas!

Zo mensen, lekker jaartje gehad? Als het een beetje ging zoals bij schrijver dezes, dan was het devies: hoe verder buiten de eigen kring, hoe meer zorgen over de toekomst. Dus wat moet je dan doen? Je kring verbreden, dan wordt de wereld vanzelf leuker.

Eén van de leukste cadeautjes dit jaar was de ‘Open Mind’-dag in november, toen MIND, het initiatief van de LPGGZ samen met de Fonds Psychische Gezondheid/Stichting Korrelatie, werd gelanceerd. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Zie de site www.wijzijnmind.nl.

Ik trok met mijn camera ernaartoe om te verkennen hoe de stand in het land is wat betreft herstel en destigmatisering van mensen met psychische problemen, en filmde een paar ontmoetingen met buitengewoon bevlogen en inspirerende mensen die op dit gebied actief én succesvol zijn. En dit waren nog maar een paar van de honderden mensen die aanwezig waren, die zich allemaal voor de goede zaak inzetten.

Als dat geen lekker warm gevoel geeft tijdens deze donkere dagen! (Je moet af en toe wel door wat geroezemoes heen luisteren, het was immers een levendige dag. En ik weet niet zeker of er een journalist aan mij verloren gegaan is. Ik neig tot meligheid.)

De mensen zelf zijn de grootste resource zijn van onze samenleving

Als u er even de tijd voor neemt, krijgt u een indruk hoe belangrijk het is dat we elkaar respectvol de ruimte geven, en op gelijkwaardige basis de ander tegemoet treden. Ik was getroffen door de energie van alle betrokkenen, hun daadkracht en doorzettingsvermogen. En door de gewaarwording, opnieuw, dat mensen zelf de grootste resource zijn van onze samenleving, en dus ook van herstel. Dus, collega’s, als het u zwaar te moede wordt komend jaar en u bedolven bent onder DBC’s, ROM, en richtlijnen, breek er even uit en doe mee.

Allemaal hele fijne feestdagen gewenst!

Delen