Mijn auto – Austin

Tandarts Jody Kaldenberg (68) zou met gemak een héle Arts en Auto kunnen vullen met verhalen over zijn Austins. Want de vooroorlogse auto’s uit Birmingham zijn meer dan een hobby: ze staan voor vele mooie rijervaringen en vriendschappen voor het leven. 

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Lex van Lieshout

Zijn eerste Austin, een 10 uit 1935, koopt Kaldenberg als student in 1974. “Ik was meteen verliefd op het hoekige uiterlijk.” Zijn passie voor het karakteristieke model groeit: hij richt de Austin Club Holland op en koopt later nog een tweede, een Heavy 12 uit 1932.

‘Ik was meteen verliefd op het hoekige uiterlijk’

In 2012 krijgt Kaldenberg een tip dat in een Engelse garage een 10 Colwyn cabrio uit 1935 staat. Het is een model waar de tandarts al lang van droomt. “Samen met mijn zoon ben ik ’m met een busje gaan ophalen. Het bleek echter meer een soort karkas te zijn.”

Met de hulp van Austin-vrienden in de UK (“er zijn wel 4.000 mails over en weer gegaan”) weet Kaldenberg de auto stukje bij beetje weer op te bouwen. “Drie jaar lang heb ik eraan gewerkt.” De kroon op zijn werk wacht hem in 2019: tijdens het jaarlijkse event van de Austin Ten Drivers Club in Engeland sleept zijn Colwyn de eerste prijs in de wacht. “Dat was wel heel bijzonder, om daar als Nederlander met een Engelse auto te winnen.”

Austin

Delen