Mijn auto – Ford Eifel

Het is de opa van huisarts Nicoline van den Broek (51) die eind jaren vijftig deze bijzondere cabrio – een Ford Eifel uit 1938 – opmerkt. Wanneer hij een praatje maakt met de eigenaar, hoort hij dat de auto te koop staat. Zo belandt de roadster op de oprit naast opa en oma’s garage; hij komt er onder meer uit voor de huwelijksdag van Nicolines ouders.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Reyer Boxem

De meeste tijd staat de Duitse Ford echter afgedekt onder een zeil. “Mijn zusje en ik zagen het vooral als een mooie bult waar we heerlijk vanaf konden glijden. Pas later ontdekten we dat er een auto onder zat.”

Na het overlijden van opa en oma verhuist de Ford naar Nicolines ouders, en sinds 2005 is de Groningse huisarts de derde generatie in de familie die hem koestert. Inmiddels heeft Van den Broek samen met haar hoogbejaarde cabrio al veel mooie herinneringen gemaakt. “Een van de hoogtepunten was het rijden van de Friese Elfstedenrally, samen met mijn zus.” Een andere mijlpaal: de lustrumrally in 2019 van UVSV/NVVSU, ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van Utrechts vrouwelijke studentenvereniging. “Van de tachtig auto’s die meereden, was de Eifel de oudste.”

Van haar vier kinderen hebben er twee nu een rijbewijs. Wie het cabriostokje straks gaat overnemen, is nog een ver-van-haar-bedvraag, lacht Van den Broek. “Desnoods richten we later een Ford Eifel-stichting op.”

Delen