Mijn auto – Lotus Elan +2/S130

Als door de bliksem getroffen is dierenarts Marcel Leuven (58), wanneer hij begin jaren zeventig voor het eerst oog in oog staat met een Lotus. “Dat was een Europa S2 van een Engelse neef van een vriendje. Zo’n exoot had ik nog nooit gezien, hij maakte diepe indruk.”

Teskt: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Marcel van Hoorn

 

Marcel gaat zich in het Britse automerk verdiepen, verslindt alles wat hij over het geesteskind van oprichter Colin Chapman kan vinden en zit aan de buis gekluisterd wanneer geheim agent Emma Peel in de tv-serie De Wrekers over het scherm scheurt in haar Lotus.

Zijn droom er ooit zelf een te bezitten, gaat in vervulling wanneer eerdergenoemde Engelsman hem in 2012 de Europa S2 schenkt, ‘de auto waarmee het allemaal begon’. Inmiddels bezit Leuven naast dit ‘restauratieproject’ nog een Lotus Elan +2/S130 uit 1972. Wanneer hij met dit eigele ranke Britse sportwagentje naar het werk rijdt, trakteert de Limburgse dierenarts zichzelf op de weg terug graag op een omweg door de Voerstreek. Hij kan zich he-le-maal vinden in de uitspraak van Top Gears’ Richard Hammond dat de vederlichte Elan een ‘ballet dancer with wheels’ is. “Het voelt alsof je over rails rijdt.”

Marcel Leuven

Delen