Mijn auto – Schwimmwagen

Met een vader uit een verzetsgezin en een moeder gevlucht uit Duitsland, begon de fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog al op jonge leeftijd. Inmiddels is de uit de hand gelopen verzamelwoede – “Je mag het gerust een beetje excentriek noemen” – terug te vinden in een heus privémuseum in de tuin van Gerrit Jan ten Voorde (53, tandarts-implantoloog).

Tekst: Anouk Brinkman | Beeld: De Beeldredaktie/Arie Kievit

 

Afgelopen voorjaar werd de Schwimmwagen aan de collectie toegevoegd; een volledig opgeknapt, bewapend (maar onklaar gemaakt) amfibievoertuig uit de Porsche-stal dat in 1944 heeft meegestreden in de slag om Normandië. “In augustus 1944 is het voertuig samen met drie gesneuvelde soldaten gevonden in de schuur van een Frans landhuis. De eigenaar heeft er nog mee rondgereden om gewonden te vervoeren. Daarna heeft hij de wagen teruggezet in de schuur en die is daar blijven staan totdat een Nederlandse verzamelaar hem helemaal heeft gerestaureerd.”

‘Je hebt er natuurlijk bekijks mee’

Dankzij de grondige restauratie kan de Schwimmwagen nog steeds te water, een wens die Ten Voorde zeker een keer in vervulling wil laten gaan. “Daarna ben je anderhalve dag bezig met alle onderdelen droogmaken, dus het vergt wat planning.”

Ten Voorde rijdt wekelijks met het voertuig, het liefst off road zodat de 4WD goed tot zijn recht komt. “Je hebt er natuurlijk bekijks mee. Sommige mensen vinden het grappig”, lachend: “anderen zie je denken: die is helemaal gek geworden.”

Delen