Mijn auto – VW Karmann-Ghia

Bijna veertig jaar lang stond de Karmann-Ghia uit 1961 onder een laken in de garage van haar ouders.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Joost Hoving

Tandarts Marguaritha Stuffken (40) vertelt hoe ze als klein meisje haar vader vaak vergezelde wanneer deze op zondagen naar de garage liep om de motor van de sportieve Volkswagen even te laten draaien. “Die motor zat achterin en bracht een stevig geluid voort, dat weet ik nog goed.” 

De niet-alledaagse coupé, een mix van Duits vakmanschap en Italiaans design, behoorde ooit toe aan de broer van haar oma. “Via mijn grootouders is hij bij mijn ouders beland, maar die hebben er nooit in gereden.”

‘Een mix van Duits vakmanschap en Italiaans design’

Toen afgelopen jaar het moment naderde dat er een knoop moest worden doorgehakt over de klassieker (‘we stonden voor de keuze óf we doen ‘m weg, of we laten hem opknappen’), bleek dat laatste scenario een reële optie. “Een restaurateur heeft ‘m bekeken en geconcludeerd dat de staat nog goed genoeg was.” Daarna is hij vakkundig opgeknapt.

Echte tourritten heeft Stuffken sinds de restauratie nog niet gemaakt (‘alleen wat korte ritjes’), en dus kijkt ze uit naar het voorjaar, wanneer ze haar Ghia geregeld uit de garage hoopt te halen. “Hij heeft een heel groot stuur, het is leuk om erin te rijden. Maar ook hard werken als je moderne auto’s bent gewend!”

Delen