Mijn bijbaan – bloedprikker

Wie Willemijn van den Bosch
Leeftijd 20
Studie derdejaars geneeskunde in Utrecht
Bijbaan prikker bij bloedafname
Aantal uren 4 tot 6 per week (0-urencontract)
Verdiensten € 10,57 per uur

Tekst: Jana Simmelink | Beeld Herbert Wiggerman/DB

“Sinds vorig jaar heb ik een bijbaantje op de afdeling Bloedafname in het UMC Utrecht. Ik werk tijdens de ochtendronde in het ziekenhuis. Met een karretje waar bloedbuisjes, naalden en een stapel aanvragen voor bloedafname op liggen ga ik alle afdelingen langs. Tijdens het bloed afnemen maak ik ook meteen een praatje met de patiënt.

Ik begin binnenkort aan mijn co-schappen en het feit dat ik goed bloed kan afnemen, is echt een pre als co-assistent. Dankzij dit baantje weet ik nu hoe alle afdelingen in het ziekenhuis werken en ook hoe het contact tussen de specialisten en assistenten onderling verloopt.

‘Dat ik goed bloed kan afnemen, is echt een pre als co-assistent’

Ik kan zelf mijn beschikbaarheid doorgeven. Als ik ’s morgens om negen uur college heb, werk ik vaak vanaf zeven uur totdat ik naar college moet. Dat sluit mooi aan. Soms is het wel zwaar om zo vroeg te beginnen, ik kan bijvoorbeeld niet flink gaan stappen als ik de volgende ochtend moet werken.

Je moet voor dit werk wel flexibel zijn. Als het bloed afnemen niet lukt, moet je de knop om kunnen zetten en bedenken hoe je het anders aan kunt pakken. Je moet sociaal zijn, elke patiënt is anders; sommigen hebben behoefte aan een praatje, anderen absoluut niet.

Mijn salaris zet ik meteen op mijn spaarrekening, ik spaar het op en geef het uit aan grote dingen, ik heb er laatst bijvoorbeeld een nieuwe laptop van gekocht of ik ga ervan op vakantie.”

Delen