Mijn bijbaan – Kistdrager

Wie: Anna Lammerts 
Leeftijd 23
Studie eerstejaars master biomedische wetenschappen Groningen
Bijbaan kistendrager
Aantal uren zeer wisselend
Verdiensten 10 euro per uur

Tekst: Wout de Bruijne Beeld: De Beeldredaktie/Anjo de Haan

“Ik heb mijn bijbaan gevonden door een studievriend die kistendrager was. Hij vertelde dat ze bij Axios, de Groningse begrafenisonderneming waar hij werkte, waren gestart met vrouwen als kistendragers. Dat werk werd eerst alleen gedaan door mannen vanuit de gedachte dat het te zwaar was voor vrouwen. Maar dat blijkt toch niet zo te zijn en tegenwoordig werken er ook zo’n twintig vrouwen als drager. 

Cliënten kunnen nu zelfs verzoeken om een team dat geheel uit vrouwen bestaat en dat gebeurt soms ook weleens, al is het nog niet heel vaak. De teams bestaan meestal uit mannen of zijn gemengd. Bijna alle kistendragers bij ons zijn student, de onderneming is negen jaar geleden ook door twee studenten opgezet. 

‘Het is dankbaar werk’

Afgelopen januari ben ik begonnen en sindsdien ben ik zo’n twaalf keer drager geweest. Ik ben wel vaker gevraagd, maar kan doordeweeks niet altijd vanwege mijn studie. Maar als ik kan, doe ik het graag: het is dankbaar werk om te doen. Je kunt daarmee een beetje bijdragen aan het waardige afscheid dat nabestaanden hun dierbare willen geven.  

De dragers lopen op lengte naast de kist, de langste achteraan, de kleinste voor. En we zijn allemaal getraind om de kist onderhands of op de schouder te dragen. 

Iedereen is in het zwart gekleed, de heren hebben een hoge hoed op en de dames hebben hun haar in een lage knot. Ik vind het er stijlvol uitzien. 

Raakvlakken met mijn studie zie ik niet zo direct. Of het moet zijn dat het ene – een uitvaart – vaak het gevolg is van het ander: een van de ernstige ziekten waar wij in onze studie onderzoek naar leren doen.” 

Delen