‘Het inzicht dat ik een doorzetter ben, heeft me geholpen’

interview / Sara Ben Hmido

Na een start op het vmbo haalde Sara Ben Hmido vorig jaar haar bachelor geneeskunde. Nu doet ze naast haar masteropleiding promotieonderzoek naar de implementatie van AI in ziekenhuizen. “Ik leef de adviezen van mijn familie.”

Gewoonlijk ben ik een enthousiaste toekijker op LinkedIn, maar vandaag wil ik graag geweldig nieuws delen.’ Zo startte Sara Ben Hmido (20) afgelopen september haar post die op ruim duizend likes en honderd felicitaties mocht rekenen. Kort daarvoor haalde ze op de Vrije Universiteit haar bachelor geneeskunde, mét honours: een aanvullend programma voor talentvolle studenten. Extra bijzonder, omdat ze in het laatste jaar van de basisschool vmbo-advies had gekregen. Bovendien kondigde ze in haar post haar promotieonderzoek aan, dat ze inmiddels náást haar master doet.

Waar de meeste geneeskundestudenten pas ná het afronden van een master met een promotieonderzoek starten, maakte Sara er al tijdens haar bachelor werk van. Ze schreef een scriptie over barrières bij het implementeren van artificial intelligence (AI) in ziekenhuizen en zag kansen voor uitgebreider onder­zoek. En die kreeg ze, dankzij haar aanstekelijke ambitie. Ook mooi: het MD-PhD-traject dat ze nu volgt, biedt haar de kans de wetenschappelijke masterstage naar voren te halen en tegelijk met haar promotieonderzoek te beginnen. Zo hoefde ze niet stil te zitten tot ze in maart met haar coschappen start. Onderzoek doen noemt ze haar hobby. “Dáár ontspan ik van. Lekker papers lezen of schrijven in de woonkamer.”

Hart volgen

Samen met haar ouders, twee zussen en broertje woont Sara in AmsterdamNieuw-West. Ze omschrijft hen als ‘mijn vangnet’. “Ik leef hun adviezen. Als ik ergens over twijfel, ga ik altijd terug naar mijn familie.” Van haar ouders kreeg ze mee in zichzelf te geloven en haar hart te volgen. Mede dankzij hun steun lukte het haar van de eerste klas vmbo over te stappen naar de havo, om vervolgens in 3 vwo terecht te komen. Sommige docenten raadden haar aan op het vmbo-tl te blijven, want ‘daar zou ze de beste zijn’. Anderen stimuleerden haar juist om haar potentie volop te benutten. Zo voorspelde haar mentor haar een schitterende toekomst. Hij adviseerde: ‘Blijf streven naar je doelen.’

Haar droom om arts te worden, is er van jongs af aan. Als kind wilde ze het anderen naar de zin maken. Doktertje spelen deed ze het liefst, samen met haar zusje, dat steevast – met tegenzin – de patiënt moest verbeelden. “De speeltjes heb ik bewaard als aandenken aan mijn kinderdroom.” Een droom die lange tijd ver weg lijkt. In Advalvas, het magazine van de Vrije Universiteit, vertelde Sara eerder: ‘Iemand uit Wassenaar of Amsterdam-Zuid krijgt meer kansen dan iemand uit Nieuw-West.’ Volgens haar zouden scholen meer aandacht moeten besteden aan de kansen die de maatschappij biedt. “Begeleid kinderen hierbij: neem ze eens mee naar een universiteit of onderneming. Laat ze ontdekken, aan persoonlijke ontwikkeling doen. Kijk gezamenlijk vooruit vanuit een breder spectrum.”

Energie- en focuslevel

Door de weg van vmbo naar geneeskunde weet ze van zichzelf: ik ben een doorzetter. “Dat inzicht heeft me geholpen.” Haar bachelor doorliep ze met ‘bloed, zweet en tranen’. Naast haar genees­kundestudie leerde ze in het honoursprogramma meer over ondernemerschap, psychologie, schrijven en debatteren. Bovendien dacht ze vanuit het Honours Student Council ook nog mee over dit programma voor talentvolle studenten. Het maakte dat ze haar ‘energie- en focuslevel’ beter leerde kennen en efficiënter ging plannen.

Avonden en nachten doorhalen blijft erbij horen. Dat is soms zwaar, maar haar drijfveer geeft haar ook energie, zegt Sara. En ze houdt van afwisseling. Daarom werkt ze ook nog als juniordocent geneeskunde en OK-assistent. Steeds als ze denkt: het is te veel voor deze maand, gaat ze puzzelen met de agenda tot het weer past. “Ik leer van die ‘resetmomenten’: reflecteren op mezelf en stilstaan bij hoe het anders kan.”

Naast Advalvas, waarvan ze op de cover als model prijkt, besteedde ook het vakblad Middle East Health Magazine aandacht aan Sara’s verhaal. “Ik was helemaal in shock toen zij contact opnamen. Zij wilden met mijn verhaal onderstrepen dat het van belang is om junioren in de wetenschap te betrekken. Dat is toch het mooiste wat je kunt bereiken.” Een ander medium uit het geboorteland van haar ouders, Morocco World News, ging inhoudelijk in op haar PhD.

Sara geniet van alles wat op haar afkomt in dit intensieve traject. “Het is zo anders dan de theorie van de afgelopen drie jaar. Nu doe ik onderzoek, werk ik met verschillende partijen, spreek ik patiënten. Ik ben meer in de kliniek te vinden, ook met de coschappen die in maart starten. Zo ben ik weer een stapje dichter bij mijn droom.”

Delen