Mijn bijbaan – Slachtvee keuren

Wie Panthera Smit 
Leeftijd 25
Studie Master landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid
Bijbaan assistent post-mortem-keuringen in varkensslachterijen 
Aantal uren niet te zeggen, zeer onregelmatig 
Verdiensten 15 euro per uur

 Tekst: Wout de Bruijne  Beeld: De Beeldredaktie/Herbert Wiggerman

“Hoewel ik werk in de zogeheten schone hal, loop ik niet met een boog om de vuile hal heen. Dat zou ik hypocriet vinden. In de vuile slachthal worden de varkens geslacht en gereinigd, daarna doen wij in de schone hal de post-mortemkeuringen. De medewerkers zijn daarvoor speciaal opgeleid en ieder van ons keurt zijn ‘eigen’ dier. Je moet in ieder uur twintig minuten rust pakken, want het werk vergt grote concentratie en zorgvuldigheid.  

Keuringen horen erbij in de slachterij

Misschien vinden sommigen het vreemd dat iemand die leert om dieren te genezen een bijbaan in een slachthuis heeft. Maar los van het feit dat pathologie en anatomie mij fascineren, doe ik mijn master in de richting landbouwhuisdieren. Ik vind keuringen in de slachterij daar als vanzelfsprekend bij horen, als cruciaal onderdeel in het complete traject dat slachtvee doorloopt. Tijdens de studie krijgen we daarover wel filmpjes te zien, maar het werk in het slachthuis is de realiteit. Daar heb ik geen moeite mee, ik kijk er niet van weg. 

Ik kan niet aangeven hoeveel tijd ik gemiddeld bezig ben met mijn bijbaan. Als ik werk, is dat altijd voor acht uur per dag en dat laat zich niet combineren met mijn co-schappen die ook hele dagen zijn. Maar als ik langere tijd vrij ben, zoals in vakanties, werk ik meer dagen. 

Zelf ben ik dol op vlees, maar ik eet het niet zo veel. Dat komt omdat ik student ben en dus geen geld heb voor een dagelijkse biefstuk.” 

Delen