Mijn eerste jaar – Bjorn van der Weide

Vier studenten blikken terug op hun eerste jaar. Deze aflevering: Bjorn van der Weide (23), vijfdejaars farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tekst: Anouk Bowman Beeld: privé

“Farmacie was niet het originele plan: ik wilde geneeskunde doen. Ik kwam de eerste ronde van de decentrale selectie door, maar de tweede helaas niet. Het idee was na een jaartje farmacie gewoon nogmaals de decentrale selectie te doorlopen en geneeskunde te gaan doen. Maar uiteindelijk vond ik farmacie zo leuk, dat ik ben gebleven. Farmacie gaat ook over het helpen van mensen, al is het op een andere manier dan bij geneeskunde. Er komt meer scheikunde bij kijken en dat past eigenlijk veel beter bij me.  

Feestjes en studeren gaan wat minder samen

Ik had geluk bij het vinden van woonruimte: een vriend van me woonde al in Groningen. Er kwam toen net een klein kamertje van 8 m² in zijn huis vrij. Het was niet zo’n grote ruimte, maar voelde toch als mijn eerste ‘echte’ plekje. Uiteindelijk heb ik er nog een half jaar gewoond. Mijn eerste studiejaar, afgezien van een enkele herkansing, verliep vrij soepel. Ik had af en toe wel een herkansing, want feestjes en studeren gaan toch wat minder samen. Dat combineren van studeren en het studentenleven is een leuke uitdaging. De tip die ik graag meegeef is vooral: begin op tijd en vat alle hoorcolleges altijd even samen. Als je er elke dag een uurtje aan besteedt, dan hoef je naar aanloop van je toets of herkansing echt minder te doen. Kun je toch weer mooi een feestje meepakken.”

Delen