Mijn eerste jaar – Goya Buitenhuis

Vier studenten blikken terug op hun eerste jaar. Deze aflevering: Goya Buitenhuis (22) derdejaars geneeskunde aan de UVA.

Tekst: Anouk Bowman

“Ondanks het plezier dat ik haalde uit het maken van muziek (Goya was onderdeel van muziekgroep ‘Punani Collective’) en het feit dat biologie mijn eerste keuze was, miste ik iets. Geneeskunde sprak me meer aan: het contact dat je als arts hebt met je patiënten is vrij uniek. Daarnaast moet je bij geneeskunde nauwkeurig werken en dingen zorgvuldig onderzoeken. Dus ben ik geswitcht. Alles wat je leert, draait om de patiënt. Op academisch gebied is mijn advies voor eerstejaars: leer de normaalwaarden, 
zoals de bloedwaarden en suikerspiegel, goed. Het is erg handig om de normaalwaarden die jouw ziekenhuis hanteert te kennen, zodat je een indruk hebt van de status van een patiënt. Het gaat natuurlijk vaak om de ‘algemene’ indruk die je krijgt van een patiënt wanneer je hem of haar ziet, maar het kennen van de normaalwaarden helpt wel om de database aan kennis, die straks in je hoofd zit, goed te ordenen.

Herkansing niet het einde van de wereld

Een evenwicht vinden tussen m’n sociale leven en studeren was interessant; af en toe ben ik op dat vlak op m’n gezicht gegaan. Al is een herkansing echt niet het einde van de wereld. Je krijgt samenvattingen van tweehonderd pagina’s die je niet alleen vóór de toets moet kennen, maar ook daarna. Het is niet raar om een keertje te falen. Het is wel belangrijk om je manier van leren dan voor de volgende toets aan te passen. Een kamer vinden in Amsterdam, dat was pas een lastig opgave. Na vier keer hospiteren heb ik uiteindelijk, samen met vrienden, via een makelaar een plek in Zuid-Oost gevonden. Omdat het dicht bij het AMC lag, bleek het de perfecte locatie.”

Delen