Mijn eerste jaar – Koen Stam

Als je gaat studeren, gaat er een wereld voor je open. Vier ouderejaarsstudenten vertellen.

Tekst: Redactie Arts en Auto

 

 

Koen Stam (20) – Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Hogeschool Utrecht

“Mijn eerste jaar heb ik maar net aan gehaald en het tweede jaar vond ik nog zwaarder. Ik begin nu aan het derde jaar en ik heb begrepen dat dat het moeilijkste jaar is. Maar ik vind het een leuke opleiding en wil ’m graag afmaken.

Veel anderen in mijn eerste jaar vonden dat niet. Meer dan de helft van mijn klasgenoten is halverwege afgehaakt. Daar heb ik het wel moeilijk mee gehad. Ik vond het leuk om medestudenten van overal uit Nederland te leren kennen en dezelfde interesse op studiegebied te hebben. We hadden al gauw een hechte vriendengroep van zo’n zes man. Daar is er naast mij nog maar een van over en die zit nu bij een andere studierichting.

‘Meer dan de helft van mijn klasgenoten is halverwege afgehaakt’

Het stoppen had voor de meeste studenten met hun studieverwachting te maken. Je moet een aantal vakken doen die voor je gevoel weinig te maken hebben met je einddoel, het beroep dat je wilt. Ik ben bijvoorbeeld een ‘biologiepersoon’ en wil graag richting dierkunde gaan. Maar ik moet daarvoor dan ook wiskunde B en veel chemie doen. Dat valt niet mee als je op de middelbare school wiskunde A hebt gedaan. Je weet van tevoren wel dat je die vakken krijgt en je kiest zelf voor de opleiding, maar in de praktijk is het toch lastiger dan gedacht.

Ik heb zelf ook wel getwijfeld of ik verder zou gaan. Maar ik ben er nu zeker van dat ik dit wil. Bijkomend voordeel van deze studie is dat het lekker bij mij om de hoek is. Ik woon in Nieuwegein comfortabel thuis bij mijn ouders. Het eten staat klaar en mijn was wordt gedaan. Maar laat ze dit maar niet lezen.”

Delen