Mijn kamer – Zuilen

mijn kamer / 'Als de deur in het slot valt, moet je creatief zijn'

Beeld Nout Steenkamp

Wie Jessica Zandkuijl (23), vierdejaars geneeskunde Utrecht. Waar studentenhuis in Utrecht. Huur 304 euro inclusief gas, water en licht. Indeling vier verdiepingen, 12 kamers, op de begane grond drie douches, twee toiletten, een gezamenlijke (woon)keuken, een balkon en een voortuin vol fietsen. Oppervlakte kamer Jessica circa 16,5 m².

Het studentenhuis waar Jessica Zandkuijl samen met elf andere studentes woont, staat in de Utrechtse wijk Zuilen. “Het huis was ooit één groot huis, maar vijf jaar geleden is het min of meer in drieën ‘geknipt’ en één deel bewonen wij. ”

Jessica vindt het prettig dat de woning bij de splitsing modern gerenoveerd is. “Daardoor lopen we minder kans op muizen dan sommige andere studentenhuizen hier in de buurt.”

‘Als de deur in het slot valt, moet je creatief zijn’

Het damesdozijn kan het onderling goed vinden en wil dat graag zo houden. “Wanneer een van ons verhuist, plaatsen we een bericht op Facebook. Daarop volgen al snel meer dan 100 reacties, vooral bij het begin van een nieuw studiejaar. We maken een selectie van 25 hospiteerders en kiezen daaruit degene die het beste bij ons past.”

De bewoners vieren gezamenlijk Sinterklaas, kerst en oud en nieuw, “maar dat gebeurt door alle volle agenda’s soms pas in februari”, lacht Jessica.

Ondanks alle gezelligheid stappen de dames niet zomaar een dichte kamer van een huisgenoot binnen. Jessica: “Dat kan niet, geen van de kamers heeft een deurklink aan de buitenkant. Als de deur achter je in het slot dichtvalt en je sleutel ligt binnen, moet je weleens creatief zijn. Ik ben een keer binnengekomen via het dakraam van mijn buurvrouw. We weten inmiddels ook dat inbreken met een bankpasje of een opengeknipte colafles bij ons geen optie is.”

Delen