Mijn kamer: Amsterdam

mijn kamer / ‘Hier zit niet iedereen te blowen’

Wie: Sophie Gravendeel (24), zesdejaars geneeskunde. Waar: gedeeld appartement in Amsterdam-Zuid. Huur: € 700,- inclusief gas, water, licht en internet. Indeling: drie slaapkamers, een woonkamer, keuken en badkamer. Oppervlakte kamer: 7 m².

Sophie vond in maart 2022 met hulp van een makelaar een huurappartement in de Schinkelbuurt in Amsterdam. “We hadden geluk. Het is een levendige wijk met leuke winkeltjes. Anders dan in het centrum is het hier niet toeristisch. Hier zit niet iedereen te blowen ofzo.”

Ze woont samen met twee vriendinnen die ze kent van studentenvereniging UVSV/NVVSU in Utrecht, haar vorige woonplaats. De een doet onderzoek binnen kinderopvangcentra, de ander studeert farmacie. “Als er een nieuw medicijn uit is, hebben we daar wel gesprekken over.”

Omdat Sophie coschappen loopt en dus vaak weg is, heeft ze de kleinste kamer van 7 m2. “Dat vind ik prima, ook qua kosten. Ik trek me niet snel terug op mijn kamer en hoef ook niet thuis te werken.” In november 2022 verbleef ze nog in het Gelderse Maurik, in de tuin van een gepensioneerde huisarts en zijn vrouw.

‘Hier zit niet iedereen te blowen’

“Drie uur reizen van Amsterdam. Ik liep mijn coschap huisartsgeneeskunde bij een praktijk daar en woonde in een schattige, oude miniboerderij.” Vaak nodigde het echtpaar haar uit om te komen eten. “Ik heb van hen geleerd hoe belangrijk het contact met de familie van de patiënt is. Alles is verweven. De voorgeschiedenis qua ziekte, iemands psychische of fysieke toestand als iets niet goed gaat binnen de familie. Ik wil nu graag huisarts worden in een dorp, wel iets groter dan Maurik.”

Maar eerst verruilt ze voor een coschap ‘gynaecologie tropen’ de grote stad voor bergachtig Mulanje in Malawi. “Vanaf februari woon ik met zes andere geneeskundestudenten in een klein huisje op het ziekenhuisterrein. Heel basic, zonder stromend water. Ik heb veel gereisd en ben wel wat gewend.” Haar kamer in de gezellige Schinkelbuurt krijgt tijdelijk een andere inwoner.

Delen