Mijn motor – KTM 1290 Adventure R

Zelfs wanneer de weergoden zich van hun allerbelabberdste kant laten zien, stapt arts-microbioloog Alieke Vonk (49) nog steeds liever op ‘de brommer’, zoals ze het zelf noemt, dan in de auto. Motorrijden is dan ook haar lust en haar leven. “De dynamiek die je ervaart als je op een motor zit, het één zijn met een machine, het brengt zó veel pret en plezier.”

Tekst: Monique Bowman  Beeld: De Beeldredaktie/Herbert Wiggerman

In de zomer legt de aan het Erasmus MC verbonden opleider microbiologie haar dagelijkse 130 woonwerk-kilometers af op een KTM 1290 Adventure R, een voor elk terrein geschikte geweldenaar die ze iets heeft aangepast zodat het nu een ‘supergoeie wegmachine’ is. ’s Winters kiest ze voor de iets minder temperamentvolle Honda Deauville 700. Of, zoals ze het zelf omschrijft: “In de zomer rijd ik op een leeuw, in de winter op een lammetje.” Ook als ze naar een congres in het buitenland moet, zwicht Alieke niet gauw voor een ander vervoermiddel. “Of het nou Berlijn of Nice is, als het even kan pak ik de motor.”

‘Of het nou Berlijn of Nice is, als het even kan pak ik de motor’

In de vijfentwintig jaar dat ze in het bezit is van een motorrijbewijs, heeft ze zo inmiddels al behoorlijk wat kilometers op twee wielen bij elkaar gesprokkeld. “Ik heb uitgerekend dat ik al tien keer de aarde rond ben geweest.”

 

Delen