Mijn passie – Wedstrijdzwemmen

mijn passie / 'Streven naar perfectie doe je ook in tandheelkunde'

Op dit moment studeert Ties Elzerman (23) niet. Hij sloot afgelopen zomer zijn vierde jaar tandheelkunde aan het ACTA af. Met goed resultaat, maar hij moet nog twee jaar. Ties weet dat het vijfde bomvolle studiejaar veel inzet gaat eisen. En die energie wil hij besteden aan zwemmen, de sport die hij op topniveau beoefent. 

“Ik doe sinds mijn tiende aan wedstrijdzwemmen, en de laatste jaren zijn de resultaten zo goed dat ik wil proberen me te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020.”

En daarvoor heeft Ties alle tijd en aandacht nodig. “Ik train vrijwel dagelijks om mijn schoolslag verder te verbeteren en lig daarvoor wekelijks zo’n kleine vijftien uur in het water. Daarnaast doe ik krachttrainingen en zwem ik diverse wedstrijden.” En natuurlijk laat de topsporter vooral ook een hoop dingen. “Ja, je kunt niet alles eten, en uitgaan en feesten zijn voorlopig van de baan.”

De zwemmer wil zijn studie absoluut afmaken, maar weet nog niet wanneer hij die weer oppakt. “Half december ben ik met de Nederlandse zwemploeg in China voor de WK kortebaan in Hangzhou. En volgend jaar zomer wil ik in Zuid-Korea uitkomen op de WK langebaan. Van het resultaat daarvan hangt voor mij deelname aan de Olympische Spelen af.”

Maar Ties weet ook dat hij niet te lang kan wachten met verder studeren. “De innovaties gaan snel en een tandarts moet ook zijn handvaardigheid op peil houden.”

Het leuke aan zwemmen vindt de sportman de direct merkbare verbeteringen. “Je ziet het meteen wanneer je weer sneller was. De kleinste aanpassing in je techniek heeft vaak al effect.”

Dat streven naar perfectie is volgens Ties een overeenkomst tussen topsport en tandheelkunde. “Met behulp van de modernste techniek ben je steeds op zoek naar de beste resultaten.”

Delen