Mijn recept – Groentelasagne

Ariane Faas (31, dieet-psycholoog), getrouwd met Richard (33), moeder van Merlijn (3) en Laurien (16 mnd).

 

“Hoe druk ik ook ben, ik kook nooit uit pakjes. Want vers en gezond kan ook snel. Als klein meisje zat ik altijd al bij mijn moeder op het aanrecht, prachtig vond ik dat. Ik wil mijn kinderen ook meegeven dat koken vooral leuk is. En daarom mogen ze me vaak helpen in de keuken. Zo mag Merlijn altijd de aubergines en courgettes invetten voor de groentelasagne, een van de favoriete ovenschotels van ons gezin. Superlekker, erg gezond en ook ideaal als er vrienden komen eten.

Groentelasagne

Voor 3 a 4 personen

ingredienten

1 courgette, in de lengte in ca. 2 mm dunne plakken gesneden
1 aubergine, in de lengte in ca. 2 mm dunne plakken gesneden
2 gesnipperde uien
2 bollen mozzarella, in plakken gesneden
4 tenen geperste knoflook
10 eetlepels olijfolie
150 gram Grana Padano, geraspt
400 gram verse gewassen spinazie
800 gram tomaten, in blokjes gesneden
pak lasagnebladen van 250 gram
fijngesneden verse Italiaanse kruiden (oregano, tijm, basilicum, rozemarijn)
peper en zout

Bereiding

Meng 6 eetlepels olijfolie met de knoflook en de kruiden. Leg de plakken courgette en aubergine op een bakplaat met bakpapier, bestrijk ze licht met de kruidenolie en bestrooi ze met peper en zout. Gril de groenten ongeveer 8 minuten op 200 graden in de oven (of in een grillpan). Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de uien ongeveer vijf minuten tot ze lichtbruin zijn. Voeg de
tomatenblokjes toe, laat ze ongeveer tien minuten op laag vuur sudderen en breng ze op smaak met peper en zout. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de (goed gewassen) spinazie ongeveer vijf minuten totdat deze iets geslonken is. Laat de spinazie goed uitlekken. Neem een ovenschaal en doe daarin allereerst een laag tomatensaus, gevolgd door een laag lasagnebladen. Leg daarop een laag spinazie met enkele plakken aubergine, courgette en mozzarella. Vervolgens weer een laag lasagnebladen, gevolgd door de spinazie, aubergine, courgette en mozzarella. Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laag lasagnebladen met daarop tomatensaus. Bestrooi tot slot met de Grana Padano. Bak de lasagne 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Bereidingstijd: 45 minuten, oven: 30 minuten.

Wijntip Han Sjakes

Het matchen van wijn en spijs is een leuk en spannend spel, maar eenvoudig is het niet. Perfecte combinaties zijn zeldzaam. Dat is tenminste mijn ervaring. Wijn is een kwetsbare drank. Het gerecht overvleugelt eerder de wijn, dan omgekeerd. Aarzel niet in twijfelgevallen; trek een andere wijn open of pak een biertje. Wees mild voor de underdog en zet hem liefdevol in de koeling. Morgen kan hij de stralende winnaar zijn.

Eén klein onderdeel van het menu kan al voor wrijving zorgen. Ongecompliceerde duo’s doen het vaak beter. Blauwschimmelkaas en ruby port, oesters en Chablis.

Bij de vegetarische lasagneschotel heeft sauvignon blanc een goede kans van slagen. Sauvignon heeft wat vegetale tonen, die goed aansluiten bij spinazie en courgette. De Nieuw-Zeelandse is bovendien krachtig genoeg om zich niet door de kaas te laten verjagen.

Ook Chianti Classico moet lekker zijn bij de combinatie pasta, groenten en Grana Padano. Wees niet zuinig met oregano, salie, majoraan en basilicum, want daar houdt de sangiovese-druif wel van.

Flaxbourne, Sauvignon Blanc, 2010. Een typisch Nieuw-Zee-landse Sauvignon. Expressief en knisperend fris met grapefruit, kruisbessen, tuinkruiden en groenteachtige aroma’s (€ 5,99, Albert Heijn).

Isole e Olena, Chianti Classico, 2009. Machtig mooi exemplaar uit het hart van de Chiantistreek in Toscane. Kersen, viooltjes, kruiden en milde houttonen. Zijn klasse zit hem bovenal in elegantie, diepgang en balans (€ 18,90, verkoopadressen via Les Généreux).

 

 

Delen