Mijn recept – Kabeljauw en broccoli

Elly Kaldenberg (52) is diëtist en initiatiefnemer van SanAvis, een adviesbureau op voedingsgebied. Daarnaast gaf ze tien jaar lang voedingstips aan kijkers van het tv-programma Nederland in beweging. Elly Kaldenberg is getrouwd en moeder van vier kinderen.

“Dit visrecept komt uit Goedenacht, een boekje dat ik met psycholoog Alexander van Eekelen en de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) heb samengesteld. De StAZ wil met dit initiatief zorgprofessionals in de nachtdienst informatieve en praktische handvatten aanreiken om zo fit mogelijk de nachtdienst door te komen en bijvoorbeeld maag/darmklachten te helpen voorkomen. Het leuke van dit recept is dat je, als je de saus nog wat extra verdunt, ook nog een kop heerlijke, zelfgemaakte tomatensoep hebt voor in de nacht.”

Kabeljauw met tomatensaus, broccoli en volkorenpasta

(Hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 rood uitje
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 6 flinke trostomaten
  • 350 gr volkorenpasta (bijvoorbeeld penne)
  • 600 gr kabeljauw
  • 600 gr broccoli
  • olijfolie, Italiaanse kruiden (liefst verse: oregano, basilicum, tijm)

 

 

Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid is een uitgave van de StAZ, een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties in de ziekenhuisbranche op het gebied van arbeidsmarktbeleid. Het boekje is te downloaden op www.staz.nl.

Bereiding

Verhit de oven voor op 200 °C. Snij de tomaten in partjes en de ui en paprika in stukken. Pel de knoflook en snij deze in plakjes. Doe de gemengde groenten met de knoflook in een ovenschaal. Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie en rooster de groenten in circa 30 minuten in de oven. Bestrijk intussen de kabeljauw met olijfolie. Kook de broccoli en de pasta zoals gebruikelijk. Mix de geroosterde groenten in de blender (of met een staafmixer) tot een gladde saus. Doe de saus in een pannetje en breng op smaak met Italiaanse kruiden, peper en eventueel zout.

Verhit de grillpan en gril de kabeljauw in circa 4 minuten. Draai halverwege de vis voorzichtig om. Bestrooi de gare kabeljauw eventueel met peper en/of zout. Schep de pasta en broccoli op de borden. Leg de vis erbij en maak het af met de tomatensaus.

Wijntip Han Sjakes

Hoe langer het groeiseizoen van de druiven, des te beter de wijn. Druiven houden van zon en warmte, maar het tempo van de rijping moet niet te hoog zijn. Een langzame rijping is goed voor de ontwikkeling van het aroma en de tannines, terwijl de zuurgraad fris blijft en het suikergehalte (lees: de alcohol) niet te hoog oploopt.

Cabernet franc is zo’n druif die de volle lengte van het seizoen nodig heeft op de warmste plekjes in de koele Loirevallei. Daar krijgen de druiven nét genoeg tijd om rijp te worden, waardoor de wijn altijd een prettig groen toontje behoudt; een snufje tuinkruiden of de bite van groene paprika.

De smaak van cabernet franc uit de Loirestreek lijkt op die van de beroemde cabernet sauvignon. Alleen is hij lichter en zachter, minder agressief. Cabernet franc is vrouwelijker. Een wijn uit bijvoorbeeld Bourgueil (zie Wijntip) gaat daardoor goed samen met lichte maaltijden met knapperig gebakken wit of rood vlees en is bij uitstek geschikt voor vegetarische gerechten met tomaat,
bonen, paprika, kool of asperges.

Puklavec & Friends, Sauvignon Blanc-Pinot Grigio, 2011. Volgens de Sloveense wijnmaker Mitja Herga werd er ooit per vergissing een vat pinot grigio bij de sauvignon gedaan. Het resultaat was zo lekker dat hij mocht blijven (Jumbo, € 4,99).

Frédéric Mabileau, Les Rouillères 2009, St Nicolas de Bourgueil. Opwekkend fruitige geur en smaak van rode bessen met een bite van milde tannines en een licht bitterzure frisheid. Geen houtrijping – nergens voor nodig! (via LesGene-reux.nl, € 12,95).

 

Delen