Mijn recept: Ravioli met asperges
Helen Doeser (44) is oefentherapeut Cesar met een eigen praktijk in Harmelen en De Meern, getrouwd met Marco (45) en moeder van Merel (17) en Ruben (15).
Tekst:Monique Bowman
“Het is mijn schoonmoeder die mij de echte Hollandse pot heeft leren koken, zoals bruine-bonensoep. Mijn man kookt geregeld in het weekend, maar ik ben degene die doordeweeks achter het fornuis staat. Zelfs na een dag werken kook ik altijd met verse producten. Deze ravioli is een van mijn favoriete, snelle recepten. Ik vind het vooral leuk om te improviseren en een eigen draai aan gerechten te geven. Maar het allerleukste aan koken vind ik de gezelligheid daarna, tijdens het samen genieten van het resultaat.”
Ravioli met groene asperges
(hoofdgerecht voor 2 personen)
2 teentjes knoflook
8 pomodori in olie
15 zwarte olijven zonder pit
250 gr verse ravioli gevuld met vier soorten kaas (te koop bij AH)
500 gr groene asperges
verse basilicum
olijfolie met peper (bijv. olijfolie extra vierge met knoflook en rode chilipepers van AH)
wat versgeraspte Parmezaanse kaas
Was de asperges en breek de houtachtige uiteinden af. Snij ze in stukken van zo’n 4 cm, kook ze in een paar minuten beetgaar en laat ze uitlekken. Snij de knoflook fijn. Halveer de olijven. Snij de pomodori en basilicum in reepjes.
Zet ondertussen een pan met ruim water op om de ravioli te koken. Verhit een ruime eetlepel olijfolie in een wok en fruit de knoflook rustig zodat deze langzaam bruint. Voeg eerst de asperges toe en roerbak deze een paar minuten. Bak daarna de olijven en reepjes pomodori mee. Kook de ravioli al dente en roer deze door het aspergemengsel. Serveer met wat basilicum en de Parmezaanse kaas eroverheen gestrooid.
Wijntip Han Sjakes
De ambachtelijke wijnboer. Zie hem staan. Voeten in de klei, de vingers paars van de druiven. Zijn wijn is een uniek product. Hij maakt hem zoals hij het leerde van zijn vader, die het weer leerde van de zijne.
Zo zien we het graag en het bestaat echt, maar het is ook een romantisch beeld dat ons wordt voorgespiegeld. Thomas Bassot of Jean Sablenay bijvoorbeeld hebben geen paarse vingers. Thomas en Jean bestaan niet. Zij hebben alleen een geestelijk vader. Het zijn verzonnen wijnboeren die als merknamen
door het leven gaan.
Dit betekent niet dat de wijn niet lekker kan zijn. De grote wijnbedrijven kopen druiven in die aan hun eisen voldoen en maken daar naar beste kunnen betaalbarewijnen van. Zo is Thomas Bassot een merk van het beroemde wijnhuis Boisset in de Bourgogne. De merkwijnen van Boisset (Bassot zit bij C1000; Albert Heijn heeft Honoré Lavigne) zijn vanwege de prijs-kwaliteitverhouding het proberen juist waard. Ook al is het deze keer alleen voor uw tafelgenoten die geen nachtdienst hebben…
Thomas Bassot, Chablis, 2011. Ook chardonnay, maar dan uit het chique Chablis, waar tien euro een koopje is. De verzonnen broer van Jean-Claude Boisset weet er voor dat geld een fijne wijn uit te persen (€ 9,49, C1000).