Mijn recept – Spinazie-feta quiche
Marjolein van Till (23) volgt een pre-master Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en woont thuis bij haar ouders in Goudriaan (ZH).
Tekst: Monique Bowman
“Na mijn bachelor Biomedische wetenschappen heb ik een tussenjaar ingelast omdat ik nog twijfelde over mijn masterkeuze. Ik heb toen gereisd, vrijwilligerswerk gedaan en ben heel veel gaan bakken, want dat was altijd al m’n hobby. Ik heb zelfs een eigen website gemaakt, www.zoetig-en-zoutig.nl, wat af en toe leuke bakopdrachten oplevert. Zelf recepten ontwikkelen vind ik een uitdaging. Soms gaan er wel drie taarten aan vooraf vóórdat ik tevreden ben. Deze spinazietaart heb ik zelf bedacht; de bodem doet het ook goed in andere hartige taarten. Inspiratie doe ik, als mijn studie het toelaat, tegenwoordig ook op in de keuken van restaurant Kruiden & Jasmijn in Woudrichem. Na een etentje daar afgelopen Kerst was ik zo enthousiast over wat ik op mijn bord kreeg, dat ik de keuken ben ingelopen om te vragen of ik er een soort snuffelstage kon volgen. Gelukkig vonden ze dat een leuk idee.”
Spinazie-feta quiche
(4-6 personen, voor springvorm van Ø 24 cm)
Voor de bodem
- 250 gr bloem
- 150 gr melk
- 4 gr gedroogde gist
- halve tl suiker
- 5 gr zout
- 2 el olijfolie
Voor de vulling
- 1 ui
- 400 gr verse spinazie
- 150 gr feta
- 65 gr zongedroogde tomaatjes
- 50 gr walnoten (grof gehakt)
- 4 eieren
- 100 gr crème fraîche
- 75 gr melk
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- peper/zout naar smaak
Doe de bloem, het zout en de olijfolie in een kom. Verwarm de melk tot deze lauw is en los hier de gedroogde gist met het beetje suiker in op. Voeg dit mengsel bij de bloem en kneed dit tot een soepel deeg. Dek af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats circa 1 uur rijzen.
Was de spinazie en schud goed droog. Snipper de ui en fruit in een grote (wok)pan. Voeg de spinazie toe en blijf goed omscheppen tot die geslonken en donkergroen is. Schep de spinazie en ui (met zo min mogelijk vocht) over in een kom; laat iets afkoelen. Snij de feta en gedroogde tomaten in stukjes en voeg toe aan de spinazie. Voeg ook de walnoten en de rozemarijn toe en meng door elkaar. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de rand goed in. Rol het deeg uit tot een grote ronde lap, bekleed hiermee de vorm en schep het spinaziemengsel hierin. Klop de eieren met de crème fraîche en de melk los. Voeg peper en zout naar smaak toe en schenk dit over de spinazie in de vorm. Bak de quiche in het midden van de oven in circa 45 minuten gaar.
Wijntip Han Sjakes
Verdicchio is de belangrijkste witte druif van de regio Le Marche in Italië, waar hij zich al vele eeuwen thuis voelt in de heuvels ten westen van havenstad Ancona aan de Adriatische Zee.
Bijna alle verdicchio komt van coöperaties en grote handelshuizen, die de amforavormige fles hebben geïntroduceerd. Veruit de meeste verdicchio staat dan ook in deze charmante fles voor een bescheiden prijs in de supermarkt. Hoe aangenaam de wijn ook is, het is jammer dat er zo weinig zelfstandige producenten zijn die het verborgen talent van deze druif ten volle laten spreken.
Villa Bucci is een van de weinige die hierin slaagt (zie tip). Eigenaar Ampelio Bucci zegt: “Italië heeft vele honderden inheemse druivenrassen. Ongeveer vijftig daarvan zijn écht goed. Verdicchio is daar één van.”
Wilt u écht uitpakken, tel dan nog twee tientjes méér neer en neem de Riserva di Verdicchio Classico van Bucci mee naar huis. Deze op grote houten vaten gerijpte wijn behoort volgens kenners niet alleen tot de beste verdicchio, maar tevens tot de beste witte wijnen van Italië.
Bucci, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, 2010. Spannende wijn met diepgang, van biologisch geteelde druiven. Denk aan bloesem, anijs, abrikoos, kokos en marsepein (circa € 17,-, mail voor verkoopadressen naar info@pallaswines.nl).