Mijn recept – Vis in kokossaus
Orthomoleculair diëtisten Louise Witteman (37) en Mirjam Bakker (54) hebben samen een praktijk (de Dieetwinkel). In 2010 verscheen hun boek Voedingspiramide – Natuurlijk, lekker én gezond, waarvan onlangs een 2de druk uitkwam.
“We kennen elkaar al een jaar of tien. Voedingspiramide is het resul- taat van onze gezamenlijke zoektocht naar een alternatief voorlichtingsmodel voor de Schijf van Vijf. Wij vinden die namelijk qua vitaminen, mineralen, vezels en omega 3-vetten absoluut niet toereikend. Het lag voor de hand dat Mirjam de recepten in ons boek voor haar rekening nam, want zij was vroeger ook receptenschrijver voor onder meer Allerhande. We zijn nu bezig met het samenstellen van een voedingspiramide voor zwangeren, lacterenden en kinderen. En wie weet wat we nog meer samen gaan doen. Want we zijn een stel vakidioten; lekkere en gezonde voeding is onze passie.”
Vis in Aziatische Kokossaus
Voor 2 personen
(hoofdgerecht uit Voedingspiramide)
1 el Thaise (rode) currypasta
1 el Thaise vissaus
1 el olijfolie
1,5 el gembersiroop
2 el gehakte basilicum
2 el limoensap
75 gr santen (kokosblok)
100 gr zilvervliesrijst
of volkoren basmatirijst
250 gr stevige witvisfilet
400 gr gemengde roerbakgroenten
(voorgesneden of zelf gemaakt van rode ui, witte kool, prei en doperwten)
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Meng 2 dl water met de vissaus, het limoensap en de gembersiroop en giet het in een ruime braad- of koekenpan. Breng dit aan de kook en los daar de currypasta en de kokos in op. Leg de vis erin en laat deze op laag vuur in circa 10 minuten garen. Keer halverwege. Roerbak intussen de groenten in de olie in een wok. Schep de rijst en roerbakgroenten op de borden en schep de vis met de saus er overheen. Garneer met basilicum.
Wijntip Han Sjakes
Een beetje zoetigheid in de wijn doet het vaak goed bij de maaltijd. Vooral bij pittige en zoetzure gerechten, en zoute hapjes zoals paté of kaas, kan een zoetje voor spannende smaakcombinaties zorgen.
Bij zoete wijn wordt een deel van de suiker uit de druiven niet omgezet in alcohol, zodat de wijn zogenoemd restsuiker krijgt. Aan het etiket is zelden af te lezen hoe zoet een wijn is, dus het kan gebeuren dat je onaangenaam verrast wordt als je een droge wijn verwacht.
Vooral in de Elzas kan het suikergehalte sterk variëren. Sommige wijnboeren geven daarom op het achteretiket op een schaal van 1 tot 10 een indicatie van de zoetheid. Maar of dat informatief genoeg is? De Gewurztraminer van Bernhard (zie Wijntip) krijgt het cijfer drie. De wijn was perfect bij de Thaise vis, maar hij is zoet genoeg om ook lekker te zijn bij een dessert. Had hij een zes of een zeven gehad, dan had ik me daar ook in kunnen vinden.
Het is beter om gewoon te vertrouwen op de kundigheid van de wijnmaker. Pierre Bernhard weet precies hoeveel suiker zijn wijn nodig heeft om zijn naam nooit meer te vergeten.
Zachte, lichtzoete rosé uit de Loire. Aardbeitjes, frambozen en wat bloesem en kruidigheid. Lekker licht (11%) in alcohol (€ 4,99, Mitra).
Pierre Bernhard, Gewurztraminer 2011
Volle, rijke wijn met de geur van witte bloemen en de smaak van zoete gember. Van biologisch geteelde druiven (€ 10,25, verkoopadressen via www.nieuweband.nl).