Mijnenveld

Een Twitteraar geeft aan zich te verslikken in berichtgeving op nu.nl over ‘luxe’ ziektekosten die uit het basispakket kunnen. Is IVF een luxe, vraagt ze zich af. Blijkbaar ziet ze dit zelf niet zo. Het punt is echter wel, zo blijkt uit onderzoek van NIVEL, dat heel veel anderen in Nederland dit niet met haar eens zijn. NIVEL vroeg de leden van haar verzekerdenpanel naar hun mening over de dekking en versobering van het basispakket. De meerderheid vindt dat IVF daar wel uit kan, net als dieetadvies, stoppen-met-roken-programma’s en behandeling van complicaties na een onnodige ingreep.

Deze discussie is een mijnenveld, en het is lastig hier enige constructieve richting in te brengen. Dit merkte ik meteen toen ik via Twitter reageerde op de discussie die naar aanleiding van het nieuwsbericht ontstond. Een van de vragen die daarin werd gesteld, was waarom we IVF-behandeling wel als een luxe zouden beschouwen, maar de behandeling van een gebroken been niet. Er is toch wel een verschil tussen beide, vind ik: behandeling van een gebroken been is herstel van een kwaal. Met een gebroken been kun je niet maatschappelijk functioneren, zonder voortplanting wel.

Meteen bracht een ander hier tegenin: “En wat als die beenbreuk ontstaat door luxe ten gevolge van ongetraind gaan skiën of voetbal?” Tja, goed punt. Is een eigen bijdrage voor medische schade door roekeloos gedrag een discussie waard? Ook die discussie is een mijnenveld zonder weerga.

Delen