Milieu en tabak
Als tiener verbaasde het me al dat politici met een sigaret of sigaar in de hand zich zorgen maakten om het milieu. Het belangrijkste milieu –hun directe leefomgeving, dan wel hun lijf – waren ze dagelijks aan het beschadigen. Het praten over maatregelen ter verbetering van het milieu ging vlotjes, het werken aan hun eigen lijf lukte niet.
Wanneer je op internet zoekt op roken en milieu, kom je informatie tegen over de gevolgen van het maakproces van de sigaret. Je leest hoeveel water en grote hoeveelheden landbouwgrond nodig is voor het verbouwen van tabak in veelal ontwikkelingslanden. En daarna volgt nog de schade aan het milieu door CO2-uitstoot, energieverbruik, ontbossing , transport en verpakking. In filters zit plastic en er worden insecticiden gebruikt. De website klooker.nl stelt zelfs: “Als je vegan eet maar toch dagelijks rookt, heeft onderzoek aangetoond dat de impact op het milieu van je peuken eigenlijk groter is dan als je niet zou roken maar wel vlees zou eten!”
Op initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds is enige jaren geleden de campagne ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ gestart. Roken is zeer verslavend;er niet aan beginnen is van groot belang. Een op de twee rokers gaat er uiteindelijk aan dood.
Ieder kent de effecten van roken op de longen, maar ook hart- en vaatziekten, mondkanker, keel- en andere vormen van kanker komen veelvuldig voor. Het RIVM stelt dat iemand die rookt gemiddeld 5 tot 10 jaar korter leeft dan een niet-roker. En dat roken veruit de belangrijkste leefstijlfactor is waardoor mensen ziek worden of overlijden: nog belangrijker dan voeding of te weinig beweging.
‘Niet roken is niet alleen beter voor je directe leefomgeving, maar ook voor het milieu’
Op de website artsenslaanalarm.nl spreken artsen zich uit over de helaas vele slecht nieuws gesprekken die ze moeten voeren. Naast de jaarlijks 20.000 overlijdens door roken, zijn er een miljoen chronisch zieken. Een kinderarts benoemt de gevolgen van rokende ouders op kinderen en de impact van de verslaving.
Vele patiënten lukt het niet om te stoppen met roken. We kennen de verhalen over de verslavende werking van nicotine en hoe de tabaksindustrie hiermee omgaat. De artsen vragen om een goed overheidsbeleid. De gevolgen van roken op onze gezondheid zijn namelijk enorm.
Voor sommigen is het krijgen van kinderen of hen zien opgroeien een trigger om te stoppen met roken, voor anderen is het van belang er niet aan te beginnen. Het effect op tanden, rooklucht, op huid, op de gezondheid zijn allemaal goede redenen te stoppen maar helaas is de verslaving vaak sterker. Onder mijn dierbaren zijn er helaas voor wie dat geldt, maar gelukkig ook die er niet aan zijn begonnen of die ermee zijn gestopt.
Wie weet kan het schadelijk effect van het maakproces mensen nog over de streep helpen. Doe je het niet voor je eigen leefmilieu, je lijf, dan misschien voor een betere wereld.