Minder dan mogelijk
Vijf weken geleden schreef ik hier een blog, Rumoer om niks, met als strekking dat het Nationaal ZorgFonds van de SP er in de praktijk nooit zal komen. Een van de lezersreacties die ik daarop kreeg, luidde: “Laat toch gaan dan.” Want als dat ZorgFonds er tóch niet komt, “schrijf er dan ook geen pagina vol over!” Ik zal dit de komende tijd inderdaad niet meer doen, maar eerst moeten twee dingen nog worden gezegd. Over wat, in mijn ogen, de echte bedoelingen zijn achter dat ZorgFonds. En over hoe óók iets dat er in werkelijkheid niet zal komen, wel degelijk reële gevolgen kan hebben.
“Ik ga alleen deel uitmaken van een kabinet dat bereid is de zorgverzekeraars af te schaffen.” Deze recente uitspraak van Emile Roemer mogen we gerust lezen als: “Ik wíl geen deel van een kabinet gaan uitmaken.” Anders zou je immers niet zo hoog van de toren blazen op een issue waarvan je op voorhand weet dat het een breekpunt wordt.
De algemene beschouwingen in de Tweede Kamer waren wat dat laatste betreft glashelder. Van het idee van dat ZorgFonds, en van het hiermee compleet opblazen van ons zorgstelsel, wil een grote Kamermeerderheid niets weten. Ook het CDA en GroenLinks, die twee jaar geleden in de kwestie rond artikel 13 nog kozen voor aansluiting bij het eenheidsfront van SP en PVV, namen dit keer hun verantwoordelijkheid. En sloten zich aan het bijna Kamerbrede ‘slopen’, om even in SP-vocabulaire te blijven, van dat ZorgFondsplan, vooral op het punt van ontbrekende financiële onderbouwing.
Natúúrlijk komt dat ZorgFonds er niet – dat was ook nooit serieus de bedoeling
Voor Emile Roemer zelf was dit vast geen verrassing. Natúúrlijk komt dat ZorgFonds er niet – dat was ook nooit serieus de bedoeling. De ware functie die het heeft, is die van tot de verbeelding sprekend thema voor de algemene verkiezingen van komend voorjaar. Niet om daarmee dan daadwerkelijke politieke macht te verwerven, want daarvoor moet je echt nog veel méér meebrengen. Maar wel, en dat is op zichzelf geen dom plan, om toch nog net wat Kamerzetels méér in de wacht te slapen dan de magere 15 die de SP nu heeft. De 25 zetels die ooit, als hoogtepunt, in 2006 werden gescoord, komen hiermee waarschijnlijk niet terug. Maar toch: voor een club van en voor beroepspolitici, telt iedere extra zetel.
De politieke logica hierachter is dezelfde als die van de eis in het concept-verkiezingsprogramma van de PVV dat ‘alle moskeeën dicht’ moeten. Ook hier weer zien we: perfect recept om jezelf gegarandeerd buiten iedere denkbare meerderheidscoalitie te sluiten. Maar tegelijk (en ook de PVV blijkt in de peilingen op zijn retour) misschien wél een manier om toch nog wat extra kiezers van de populistisch-beïnvloedbare variant te mobiliseren.
Einde verhaal dus, wat betreft de zorg? Was dit maar waar. Want ook zonder dat dat SP ZorgFonds er komt, blijven we zitten met een serieus probleem. Macht zonder effectief tegenspel is altijd een slechte zaak. En het gevaar voor ons Nederlandse zorgstelsel is niet dat álles gaat veranderen, met de disruptieve omwenteling die ze bij de SP zeggen na te streven. Dat gaat hoe dan ook niet gebeuren. Het echte gevaar is iets heel anders: dat er juist niets, of te weinig, gaat veranderen.
Het echte gevaar voor het zorgstelsel is dat er juist niets, of te weinig, gaat veranderen
Wij hebben een op veel punten goed zorgstelsel. Maar tegelijk geldt voor alle partijen in en rond onze zorg – zoals zorgverzekeraars, zorgaanbieders, zorgprofessionals, toezichthouders – dat er specifieke punten zijn waarop ze nog meer hun best kunnen doen. Denk aan transparantie, veiligheid, patiëntenrechten, inkopen op kwaliteit, uitkomstbekostiging, praktijkvariatie, regels en administratie, overbehandeling, kunnen wisselen van (huis)arts – de lijst van issues is bijna eindeloos lang.
Maar zolang het publieke zorgdiscours blijft beheerst, wat we de afgelopen jaren bijna permanent zagen, door media-behendige hardliners uit extremistische politieke kring, worden de echte issues overschreeuwd en komen dus te weinig aan bod. Worden gevestigde zorgspelers, van nature best vaak wat lui en status-quo-georiënteerd, onvoldoende uitgedaagd en gestimuleerd op specifieke punten die er écht toe doen. En blijft het debat over verandering en verbetering steken in een valse dichotomie, van ‘alles of niets’. Met als meest waarschijnlijke uitkomst niet helemaal ‘niets’ – want zó inert is de sector van zichzelf nou ook weer niet. Maar wel: minder dan het maximaal mogelijke.
21 reacties
Het jongleren met de waarheid en het overschreeuwen van veel maatschappelijke problemen is een terugkerend cirkus.
Inherent onderdeel van de verkiezingen en alles wat daarmee samenhangt.
Wat dat betreft dus niets nieuws.
Is het realistisch om zo vlak voor de verkiezingen ineens te verwachten dat de politiek dit soort gevoelige zaken als genoemd in de zorg, gaat oplossen?
Ik denk het niet.
Wel mag afgevraagd worden waarom er nu ineens verontwaardigd gedaan moet worden .
Immers, al deze pijnpunten in de zorg zijn luid en duidelijk aangegeven in de afgelopen 10 jaar.
En dan nu gaan somberen omdat de pijnpunten overstemd zou worden door een discussie over het stelsel?
Merkwaardige timing.
Een beetje laat zou je zeggen.
Een andere vraag zou zijn op basis van WAT men optimistisch mag zijn over veranderingsbereidheid binnen dit stelsel.
Wij herinneren ons inmiddels maar al te goed uitspraken van ZN en NZa bijvoorbeeld ( ” houd op met stoken, dit stelsel werkt ” ) .
Ook bewegingen als Het Roer Moet Om lijken een stille dood te sterven.
Nee, veranderingsbereidheid zit niet bepaald vastverankerd in dit systeem.
Jenny Achterberg
6 oktober 2016 / 16:57Wacht even.
Lees ik dit nu goed?
Is uw boodschap nu ECHT:
“de afleidingsmanoeuvre van de SP staat verbeteringen in de zorg in de weg”????
Nee toch?
C.Brouwer
6 oktober 2016 / 18:47Ja, dat staat er echt: het afleidings-spel van de SP overschreeuwt het zorgdiscours dat nodig is voor échte verbetering in de zorg.
Flip Vuijsje
6 oktober 2016 / 19:12Complimenten voor de kameradski.
Ze lokken een, tot recentelijk althans, gewaardeerde publicist uit tot:
-1. diverse blogs, besteed aan hen;
-2. bijdragen op Twitter, die een meer emotionele dan professionele bijdrage verraden;
-3. het doen van buitengewone insinuaties, zoals :
” de klimaatverandering komt door het NZF”. “Het NZF is verantwoordelijk voor de plagen van Egypte”. “Roemer is de Antichrist”. “Het NZF is slecht voor” …….
Mogelijk ongewild, maar: u begint buitengewoon vermakelijk te worden.
In ieder geval : Ik kan niet wachten tot uw volgende bijdrage.
van de Marel
6 oktober 2016 / 19:54Laat nou KPMG Plexus hier een webinar aan hebben gewijd;
https://home.kpmg.com/nl/nl/home/social/2016/01/de-zoektocht-naar-het-perfecte-zorgstelsel.html
Het perfecte zorgstelsel bestaat niet, maar als het bestond dan zou het volgens Mark Britnell, voorzitter van KPMG’s global health practice en auteur van het boek “The perfect health system”, er zo uit zien:
•De waarden en universele gezondheidszorg uit de UK
•Eerstelijns zorg uit Israël
•Community services uit Brazilië
•Geestelijke gezondheidszorg uit Australië
•Gezondheidsbevordering uit Scandinavië
•Patiënten en community empowerment uit delen van Afrika
•Research and development uit de USA
•Innovatie, flair en snelheid uit India
•ICT uit Singapore
•Keuzevrijheid uit Frankrijk
•Financiering uit Zwitserland
•Ouderenzorg uit Japan
‘Geen enkel element uit ons Nederlandse systeem is onderdeel van het perfecte zorgstelsel. Hoe kan dat?’
‘En waarom zo’n krampachtige sturing op zorg en behandeling, terwijl preventie veel meer soelaas lijkt te bieden?’
‘Als we doorgaan op de ingezette koers is het de vraag of we over 5 jaar nog steeds trots kunnen zijn op ons Nederlandse zorgstelsel.
‘Als we niet de bereidheid hebben om te leren van de wereldwijde ervaringen en bewezen best practices in andere landen, lopen we het risico van één van de beste jongetjes van de klas te verworden tot achterblijvers. Tijd dus om ons open te stellen voor wat elders gebeurd en met bewezen inzichten en veel moed de echt noodzakelijke transitie in de Nederlandse zorg op te pakken.
De lessen van Mark Britnell kunnen daarbij zeker als leidraad dienen.
-De Thomas More leesclub laat via sociale media weten de blog van Flip V geheel te ondersteunen. Geen van hen laat echter weten hoe en wat er dan moet veranderen om de tekortkomingen van het systeemmodel 2006 ten goede te compenseren.
Dan komt het toch voor dat Flip V Dirk Kuyt als rolmodel heeft gekozen; Feyenoord tot winnaar van de Champion Leaque maken, echter zonder het budget te wijzigen en het verbod op verhoging van de spelerssalarissen in te trekken. Het vastgoed mag wel worden verbeterd ter voorbereiding op de winst van Feyenoord. Het vastgoed bepaalt immers de winst van Feyenoord is de gedachte.
Met Dirk Kuyt gaat Feyenoord de Champion Leaque niet winnen. Ook met een beter stadion gaat Feyenoord de Champion Leaque niet winnen.
De spelregels van het spel bepalen de uitkomst. En bij de spelregels hoort het beschikbaar gestelde geld. Alleen meer geld betekent ook bij voetbal niet dat je de Champion Leaque wint.
Maar handhaven van het Capaciteitsorgaan, =geen nieuwe spelers, en de diverse budget en omzetplafonds per segment, =geen hogere salarissen en daardoor betere spelers en trainers, =en afspraken om het aantal doelpunten vast te leggen, impliceren bij voorbaat dat Nederland nimmer een verbetering van de zorgkwaliteit en kwantiteit zal verkrijgen en alleen maar verder afzakt op de ranglijsten.
En je moet altijd eerlijk zijn voor de werkelijkheid: Nederland is nimmer het beste jongetje van de klas geweest!
JC: je ziet het als je het doorhebt.
Wie legt het de Thomas More leesclub en Flip V uit?
Systeemmodel Zorgstelsel 2006 is een vorm van utopisch denken!
Laat Mark Britnell maar eens langskomen!
anh jansen
6 oktober 2016 / 20:00Ik kan mij niet herinneren dat ik die buitengewone insinuaties geplaatst heb. Kunt u ook minder fact-free reageren?
Flip Vuijsje
6 oktober 2016 / 20:03Grappig: wat is dan het “zorgdiscours” dat nodig is voor échte verbetering in de zorg?
G K Mitrasing
6 oktober 2016 / 20:12Dit, meneer Jansen, is Mark Britnells genuanceerde eindoordeel over het NL zorgstelsel: “In many ways, the Netherlands is an archetype of the Bismarckian healthcare models of northern Europe. Quality is high and it has achieved a remarkably balanced distribution of power and control. It has yet to find an effective way of dampening the alarming rate of cost inflation, but the blended approach of social solidarity and private sector competition, with government setting the rules of the game, is a fascinating experiment from which other countries have much to learn, both good and bad.”
Flip Vuijsje
6 oktober 2016 / 20:14Mijnheer Vuijsje, dat bedoel ik.
Uw ( voorheen ongetwijfeld grote) gevoel voor humor laat u hopeloos in de steek, zodra de SP en het NZF in beeld komen.
U verdient beter.
( Marell, omdat niet zelden, helaas, reaguurders worden geblockt op A en A )
van de Marell
6 oktober 2016 / 20:46Het goede nieuws:
Voor uw Roemerfobie bent u 100% gedekt met uw budgetpolis.
De wachttijd in Amsterdam en omstreken bedraagt slechts 4-6 weken.
C.Brouwer
6 oktober 2016 / 21:12‘Denk aan transparantie, veiligheid, patiëntenrechten, inkopen op kwaliteit, uitkomstbekostiging, praktijkvariatie, regels en administratie, overbehandeling, kunnen wisselen van (huis)arts – de lijst van issues is bijna eindeloos lang’.
Correct. Eindeloos lang.
Vanaf de tribune is het makkelijk Dirk Kuyt te willen verbeteren, maar Dirk Kuyt is nu eenmaal Dirk Kuyt. Zo is het systeemmodel Zorgstelsel 2006 het systeemmodel Zorgstelsel 2006. De eindeloos lange lijst issues ter verbetering zitten ingebakken in het systeemmodel Zorgstelsel 2006. Voetbal is nu eenmaal voetbal en geen handbal of korfbal of waterpolo. Al zwemt Dirk Kuyt tegenwoordig beter dan hij voetbalt.
Feyenoord wordt geen Champion League kampioen.
De feilen van het model zitten ingebakken in de het ontwerp van het systeemmodel Zorgstelsel! Als je die feilen niet wilt, moet je de spelregels veranderen. Concurrentie en (gereguleerde) marktwerking brengen met zich mee Mededingingsregels. Brengen met zich mee marktgedragingen van alle betrokkenen!
De door de Minister afgedwongen prijsafspraken, de volume afspraken, de marktverdelingsafspraken, het dreigen met de MBI en de MBH; allemaal strijdig met de op voorhand afgesproken spelregels van het zorgspel.
En wat zegt Mark Britnell nu eigenlijk?
‘with government setting the rules of the game, is a fascinating experiment from which other countries have much to learn, both good and bad.”
Engelsen kunnen zich zeer zeer zeer genuanceerd uitdrukken.
A Fascinating experiment is niets anders dan streven naar Utopia!
The Good, the Bad and the Ugly.
The Ugly heeft Mark Britnell weggelaten; KPMG Plexus moet immers nog verder met VWS en ZN.
anh jansen
6 oktober 2016 / 22:16En dan nu het slechte nieuws:
Uw budgetpolis biedt geen vrije artsenkeus.
U Bent toegewezen aan Dr. C. Groenendijk.
W. van der Marel
7 oktober 2016 / 08:26Meneer Jansen, zelfs naar uw eigen maatstaven overschrijdt u nu toch echt een grens. Eerst iemand (Mark Britnell) uitgebreid en instemmend (maar selectief) citeren, in lijn met uw eigen visie. En dan daarna, eenmaal erop gewezen dat degene die u citeert veel genuanceerder oordeelt dan u zelf suggereert, onmiddellijk diezelfde persoon alsnog desavoueren en meteen ook maar zijn persoonlijke integriteit in twijfel trekken. Echt beneden alle peil.
Flip Vuijsje
7 oktober 2016 / 08:48Mark Britnell komt uit Engeland en is daar gewend aan Monty Python. Hij kan zich dan ook uitstekend vinden in Nederland; wat een land. Heeft een enorm Yes Minister gehalte en de Overheid en politiek blijven zeer dicht bij zichzelf, om met een staatssecretaris te spreken. Niemand in zijn kringen vindt het dan ook vreemd dat een Ministerie zichzelf een boete oplegt en de rekening bij het ‘volk’ neerlegt.
‘Fantastic Experiment” is dan ook een Engelse nuancering.
Ontgaat Flip V helemaal.
Maar ja, iemand die Dirk Kuyt als rolmodel aanneemt doet dat niet voor niets. Herkent zich toch in die Dirk Kuyt. Dirk Kuyt kan nog zo als een dolle kip rondhollen op het veld van Feyenoord, maar hij zal geen Champion League winnen. Wat ziet Flip V bij Dirk Kuyt waarin hij zichzelf herkent?
Waarom overigens die Angst voor verandering? Het huidige systeemmodel Zorgstelsel 2006 gaat echt niet weg. De lobby van de verzekeraars heeft een 60 jaar geduurd voordat de ambtenarij en politiek omgingen. De Duitse bezetter heeft een volwaardig ziekenfondsmodel ingevoerd dat door de PvdA is afgeschaft om de private verzekeraars tegemoet te komen. De markt werd verdeeld.
Nadien is er nimmer een volwaardig ziekenfondsmodel geweest in Nederland. Leden van de Thomas More club blijven vergelijkingen maken met het ziekenfonds uit het verleden en wijzen naar de logheid en traagheid. Computers zijn er pas sinds medio jaren 80. Vroeger ging alles met papier, de trekschuit en paard en wagen.
De leden van de Thomas More Club maken zich schuldig aan erg doorzichtige retorische trucs. Voer de discussie op zijn minst op een eerlijke manier. Welk belang streeft de Thomas More Club na?
Op het sinds 2006 ingevoerde model zit nu een slot. En dat slot gaat er echt niet af. Maar het systeemmodel Zorgstelsel 2006 blijft een gedachtenexperiment. Een streven naar Utopia.
Alle ambtenaren en politici moeten voordat zij zich gaan bemoeien met de zorg eerst een cursus volgen bij ZN. Daar krijgen zij de ins en outs van de zorg voorgeschoteld. 1984 ten voeten uit. De lobby van ZN is perfect. Wat is ZN immers? Een onafhankelijk expertise centrum of een belangenorganisatie van financiële instellingen? Wiens belang dient ZN? Alle betrokkenen volgen de visie van ZN en de ZN-leden vinden dat prima. Niet voor niets blijven de reserves van de private verzekeraars oplopen.
Eerder zal een in 1966 opgerichte partij haar Kroonjuwelen binnenhalen dan dat het systeemmodel Zorgstelsel zal worden gewijzigd. Maar dan zal die partij die Kroonjuwelen wel weer moeten zien te vinden en afstoffen.
Gaat dus niet gebeuren. Weddenschap aangaan?
KPMG Plexus is een adviesbureau. Consultancy en advies. Dat is haar verdienmodel. Niets mis mee. Maar dan moet je wel zorgen dat er wat te adviseren en consulteren is en blijft.
Dat snapt Mark Britnell helemaal. The Good, the Bad benoemen is dan wel zo handig. ‘The Ugly’ verzwijg je dan.
Wie is ‘The Ugly”? Iedereen die ook maar iets weet van de zorg weet wie met The Ugly wordt bedoeld. Iedere speler heeft zijn rol en de rolvastheid van The Ugly in de Nederlandse zorg is opvallend. Je moet het maar kunnen.
Andre Rouvoet zegt het zelf: iemand in deze wereld moet de rol van Boeman op zich nemen. En om een Boeman te zijn moet je toch The Ugly zijn. Is niet anders. En “The Ugly ‘ zijn de verzekeraars.
Het zijn financiële instellingen met de mores en cultuur van financiële instellingen. Als zorgverleners dezelfde instelling zouden hebben als werknemers en bestuurders van verzekeraars zouden de kosten van de zorg enorm kelderen; maar dan zou ook de levensverwachting van de bevolking en het aantal inwoners van dit land drastisch afnemen.
Het enige dat het ‘volk’ beschermt tegen de macht van “The Ugly” is de natuurlijk aangeboren intrinsieke goedheid van de zorgaanbieder/verlener. De afname in levensverwachting van 65 plussers in dit land laat wel zien dat de machtsbalans in het voordeel van ‘The Ugly’ is verschoven.
Andre Rouvoet is van de CU. Eerlijke man. Weet wat hem te wachten staat en probeert zich in te dekken: ik heb het toch zelf gezegd? Iemand moet de Boeman zijn!
Boeman van de Boemannen.
Capice?
We gaan weer Pannenkoekenbakkenvoorspekenbonen.
anh jansen
7 oktober 2016 / 14:01@Van der Marel(l): Op artsenauto.nl worden geen respondenten geblokkeerd. Mocht u geen toegang hebben gekregen tot de reactiebox, of mocht uw reactie niet zijn verschenen, dan kunt u contact opnemen met webredactie@artsenauto.nl.
Webredactie
7 oktober 2016 / 15:10Leestip voor Flip V en de andere leden van de Thomas More Leesclub.
https://www.skipr.nl/blogs/id2862-pleur-op-met-je-omzetplafond.html
Horen zij het eens van een ander die het ook weet en er dagelijks mee te maken heeft; de zorgmakelaar Eldermans&Geerts.
En waarom het budgetplafond niet zal verdwijnen weet deze jurist ook, maar zal dit niet willen of zelfs mogen zeggen. De Polder moet wel droog blijven. Blijven polderen dus.
Wat deze jurist nu schrijft is hem al veel eerder verteld en toegelicht. Dat hij nu pas hiermee komt is wel weer tekenend.
Zorgaanbieders en verzekerden voeren de druk op juristen en zorgmakelaars steeds verder op.
De stap die al veel eerder had moeten worden door de bestuurders van Koepelorganisaties zal toch moeten worden gezet.
Deze jurist ziet de bui nu aankomen; de laag zorgmakelaars zal worden geschrapt; hebben geen enkele functie meer als het blijft gaan zoals het gaat. Dan valt ook voor buitenstaanders op hoe failliet dit systeemmodel Zorgstelsel 2006 is.
Het Ministerie van Financiën en dat van VWS en de hele politieke Nomenklatura is wat al te dicht bij zichzelf gebleven om met Wiebes te spreken.
Zo gaat dat met Utopisch denken. Utopia is onbereikbaar. Een gedachtenexperiment is niet voor niets een gedachtenexperiment.
Hoe ‘Fantastic” dat experiment ook mag zijn.
De Thomas More Leesclub moet maar eens uit wandelen gaan.
anh jansen
8 oktober 2016 / 10:25Vuijsje stelt dat de discussie minder over het stelsel en meer over (vrijwel universele) problemen zouden moeten gaat. Waarom het niet vaker over de breed erkende problemen gaat is mij ook niet helemaal duidelijk, toch vraag ik mij af of het NZF daar de oorzaak van is. De afgelopen jaren is er weinig over het NZF gesproken, maar ook weinig ondernomen om de genoemde problemen op te pakken. Als de hang naar de status quo zo bepalend is, zou dan een stelseldiscussie niet juist kunnen helpen? Ik claim geen antwoord te hebben op deze vraag, maar ik ben wel benieuwd naar een toelichting.
Rob
8 oktober 2016 / 13:56@Rob:
Inhoudelijk reageren blijkt niet aan mijnheer Vuijsje besteed.
Hij wacht op het moment dat iemand een typfout maakt.
Of een verspreking.
Of een grapje.
No matter what je daarnaast schrijft, hij zal je grap/verspreking eruit uitlichten, vergroten, en verontwaardigd reageren.
Datzelfde geldt voor de heer Jansen.
U doet uw best om uw verhaal toe te lichten.
Paarlen voor de zwijnen, mijnheer Jansen.
Vuijsje wacht op een term als “the ugly”, om vervolgens kermend en krijsend , verontwaardigd, moord en brand te schreeuwen.
Dat geeft hem een alibi om niet inhoudelijk te reageren.
Lastig om zo te discussiëren.
Doe maar niet dus.
C. den Hoed
8 oktober 2016 / 21:10Natuurlijk, Rob-zonder-achternaam, is dat SP ZorgFonds niet de enige oorzaak van alle voortduren van problemen. Maar zeker de afgelopen twee, drie jaar is er in Nederland een klimaat gecreëerd van georchestreerde diabolisering van zorgverzekeraars. Juist hierdoor, en dat ZorgFonds is hiervan alleen maar de meest recente aflevering, is een échte stelseldiscussie, in termen van realisme en dus incrementalisme, steeds effectief de pas afgesneden.
Flip Vuijsje
8 oktober 2016 / 21:31https://www.youtube.com/watch?v=0ULGhr44yBQ
Ziehier een fraaie vertolking van de discussietechnieken van de heer Vuijsje
C. den Hoed
8 oktober 2016 / 22:42De diabolisering van de zorgverzekeraars…. In goed Engels zeggen we dan: “keep the monkey on your shoulders”. Zorgverzekeraars moeten niet zo’n grote broek willen aan doen. Dan krijg je ook de wind van voren. Blijkbaar is er niet zo veel aan de hand maar in gewone taal noemen we het een “acceptatieprobleem”…
G K Mitrasing
9 oktober 2016 / 14:53