Minister

Vlak voor het zomerreces was ik met Herman van Hemsbergen (voorzitter van de hoofddirectie van VvAA Groep) op bezoek bij minister Schippers van VWS om haar namens onze leden een Arts en Auto special aan te bieden. Het was een drukke dag voor de minister, want direct na ons ontving ze alle vertegenwoordigers van belangenorganisaties om te praten over extra besparingen in de sector. Kostenbeheersing was ook het thema van onze special, waarin zo’n 800 adviezen van individuele zorgprofessionals waren opgenomen. In een groot artikel geduid en beschouwd door ZonMW-voorzitter Pauline Meurs en oud VWS-minister Ab Klink.

Het was de dag waarop het meest recente zorgakkoord werd gesloten. Uiteraard nog zonder dat de minister kans had gezien de adviezen van onze leden te lezen. Dat zou later nog gebeuren. Kijkend naar de enorme stapels leesvoer op het bureau van de minister vroeg ik me hardop af wanneer. Aan de rand van het zwembad tijdens de vakantie misschien (ik schatte in dat ons magazine in dat geval de meeste kans zou maken)? “Zeker niet bij het zwembad”, lachte de minister. Daarvoor zou ze geen kans krijgen van haar gezinsleden. Zo’n minister is ook maar een mens, realiseerde ik me en ik vroeg me af hoe een gewoon mens het toch allemaal voor elkaar krijgt in zo’n baan.

Om nog maar te zwijgen over het schipperen tussen alle belangen

Natuurlijk; er zijn ambtenaren om te helpen. Dat neemt echter niet weg dat er óók een enorme dossierkennis wordt verwacht bij de minister zelf. Om nog maar te zwijgen over het schipperen tussen alle verschillende belangen en de momenten waarop je als minister tussendoor naar de Tweede Kamer wordt geroepen. Lijkt me zo frustrerend; zit je net lekker in je werk, kun je weer opdraven in de Kamer. Compleet met (eventueel) bad hair en nog 500 dingen op je to-do-lijstje. Ik hoop dat de minister deze zomer kans heeft gezien onze special te lezen, maar ik kan me voorstellen dat ze dat nog niet heeft gedaan. Ik hoop vooral dat ze lekker is uitgerust en de juiste beslissingen zal nemen.

 

Delen