Doktersadvies voor de minister
Minister Schippers noemt het hartverwarmend om te zien met hoeveel passie er in de zorg wordt meegedacht over kostenbeheersing. Schippers zei dit donderdagochtend toen zij een speciale editie van Arts en Auto in ontvangst nam. Hierin zijn ruim 800 adviezen van VvAA leden gebundeld en van commentaar voorzien door Ab Klink en Pauline Meurs.
Het is inmiddels een klein half jaar geleden dat minister Schippers in Buitenhof zorgprofessionals opriep haar van advies te voorzien over kostenbeheersing in de Nederlandse gezondheidszorg. Een oproep die VvAA als ledenorganisatie van en dienstverlener voor ruim 110.000 voornamelijk BIG-gerechtigde zorgprofessionals niet aan zich voorbij kon laten gaan.
Dus riep VvAA haar leden op hun adviezen aan de minister in te sturen. Dat resulteerde in deze speciale editie van Arts en Auto die 27 juni door hoofdredacteur Marjan Enzlin en Herman van Hemsbergen, voorzitter Hoofddirectie VvAA Groep B.V., aan de minister werd aangeboden.
Lees hier de speciale editie van Arts en Auto met adviezen aan de minister.
Download hier de pdf (4,6 MB).
9 reacties
Aardig, maar veel te weinig aandacht voor de ontzaggelijke kosten van het systeem.
Bart Bruijn
27 juni 2013 / 11:30Kon de VVAA het geld niet aan een beter doel uitgeven?
G K MItrasing
27 juni 2013 / 18:40Geachte G. Mltrasing. Ik kan u verzekeren dat over de kosten die hiermee gemoeid zijn zorgvuldig is nagedacht (ondere andere door ondergetekende die zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor het op verantwoorde wijze uitgeven van geld voor zover het publicaties onder het merk Arts en Auto gaat) en dat deze gering zijn. Daar komt bij dat leden van VvAA met velen blijk hebben gegeven van hun betrokkenheid door en masse te reageren toen wij ze vroegen adviezen voor de minister in te sturen opdat wij deze konden bundelen om aan de minister aan te bieden. Ter geruststelling: er zijn vooralsnog slechts 10 exemplaren van deze special geprint (dus niet gedrukt) en er is (waar dat kon) gebruik gemaakt van een amateurfotograaf. Alleen waar dat absoluut noodzakelijk was, is een freelance (tekst)professional op pad gestuurd en de rest heeft de redactie er in ‘eigen tijd’ bij gedaan. Gewoon omdat we het een goed doel vonden en wisten dat we hiermee een stem gaven aan een groot deel van onze leden.
Wij denken dat het op deze (creatieve) wijze onder de aandacht brengen van ideeën over kostenbeheersing die leven bij zorgprofessionals, mogelijk meer oplevert dan kost. En feit is dat de kosten ervan volledig in het niet vallen bij de kosten van door gespecialiseerde bureaus gemaakte rapporten en nota’s. In de hoop u gerust gesteld te hebben, groet ik u vriendelijk.
Marjan Enzlin, hoofdredacteur Arts en Auto, vereniging VvAA.
Webredactie
27 juni 2013 / 21:03KeuriG!
G K Mitrasing
27 juni 2013 / 21:15Ik heb de digitale versie orienterend doorgekeken en het geheel maakt op mij een zeer verzorgde en informatieve indruk voor iedereen die dit zal lezen. Mijn complimenten voor de redaktie. En laat ons nu niet zeuren over drukkosten o.i.d. want de meerwaarde is niet gering als je ziet hoe dat alle ideeen en suggesties bij elkaar zijn gebracht. Ik verwacht dat de minister en andere beleidsmakers er zeker iets mee kunnen met al deze info vanuit het werkveld.
Jos Zwaans
27 juni 2013 / 22:11wishful thinking, ze zijn en blijven technocraten…
G K Mitrasing
27 juni 2013 / 23:16Poeh, mis ik toch in de bijdrage van A&A aan de Minister nog een belangrijk ‘bezuinigingsadvies’ en zelf ook niet eerder aan gedacht: nodig haar uit voor een bezoek aan de 1e lijn! Even weg uit de Haagse ivoren ambtenarentoren. Gewoon ‘back to basics’, een dagje meelopen, meekijken op de werkvloer ‘daar waar de patiënt binnenkomt’. Lijkt me geen probleem om haar na afloop van ieder consult of huisbezoek even inzichtelijk te maken wat dat contact gekost heeft…… Sorry A&A dat ik hier nu pas aan denk….!
Jurriën Wind
29 juni 2013 / 10:36Wat ik nog zou willen aanvullen is het volgende: Ik denk dat het zoveel mogelijk werken volgens (evidence based) richtlijnen mede kostenbesparend kan werken. Ook de introductie van m- en e-health kan daar een bijdrage aan leveren.
Jos Zwaans
7 juli 2013 / 16:57Interessant stuk,
Echter op pagina 13 , staat Mw. Sprock, doodleuk onze branche onderuit te halen .
Een gebitsprothese heb je niet voor je lol, of na het niet goed onderhouden/poetsen van je tanden en kiezen.
Vele, thans ouderen, hebben slechts door gewoon te blijven ademhalen , thans een gebitsprothese( met of zonder implantaten)
De huidige tandarts , met zijn universitaire achtergrond, wordt de laatste 15 jaar niet meer voldoende onderwezen, om een goede gebitsprothese te vervaardigen.
Wij , de eerste lijns beroepsgroep voor de volledige gebitsprothese , de tandprothetici !, hebben een 4 jarige opleiding hiervoor, en komen dan ook op ,..voor deze kwetsbare groep ouderen.
Als we dan toch moeten snijden in de zorg, lijkt het mij logisch, dat de volledige prothese het domein gaat worden van de tandprotheticus.
De duurdere doordelegerende tandarts , naar veelal onbekwame technici, zou dan deze veelal te dure prothese niet meer al core
business moeten gaan zien.
Dat geldt ook voor de implantaat gedragen prothese, de combi met een mondhygiënische voor de nacontrole is vele malen voordeliger !
Tot slot, is het wederom jammer dat vvaa (waar wij ook lid van zijn) zulke vreemde uitspraken van een toch reeds volwassen tandarts publiceerde en de prothese vervaardigende groep , de Tandprotheticus,..niet aan het woord laat
Rick Veringmeier
3 oktober 2013 / 19:53