Misinformatie

De discussie over de mogelijke komst van vier protonencentra in Nederland blijft de gemoederen bezighouden. Nu is het bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van Erasmus MC (dat samen met TU Delft het eerste centrum bouwt) die de discussie weer aanzwengelt. In Skipr betoogt hij dat het een misverstand is te denken dat protonenbehandeling de zorgverzekeraars met extra kosten confronteert.

Kuipers zegt: “Uiteraard zijn de ontwikkelkosten hoog. Maar waarom wordt alleen op de kosten gelet, als de maatschappelijke baten zo groot zijn?” Die vraag is niet moeilijk te beantwoorden: op die kosten wordt zo streng gelet omdat eerst nog maar eens moet worden aangetoond of de maatschappelijke baten wel écht zo groot zijn. Niet voor niets wijst Ben Crul (voorzitter medisch adviseurs overleg bij Zilveren Kruis) er in een reactie op de berichtgeving op dat de behoefte aan protonenbehandeling heel gering blijkt te zijn. De zorgverzekeraars hebben het afgelopen jaar maar veertig aanvragen binnengekregen van radiotherapeuten voor behandeling net over de grens in Duitsland. Dit land, met vijf maal zoveel inwoners als Nederland, telt maar vijf centra en daarvan zijn er inmiddels al twee failliet omdat er veel te weinig patiënten naartoe kwamen. Dat zegt toch wel wat over de succeskansen van – maar liefst vier – van zulke centra in Nederland.

Volgens Kuipers kost de behandeling in een protonencentrum per verzekerde slechts vijftig cent extra. Ook vijftig cent kan te veel zijn.

Delen