Misinformatie
De discussie over de mogelijke komst van vier protonencentra in Nederland blijft de gemoederen bezighouden. Nu is het bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van Erasmus MC (dat samen met TU Delft het eerste centrum bouwt) die de discussie weer aanzwengelt. In Skipr betoogt hij dat het een misverstand is te denken dat protonenbehandeling de zorgverzekeraars met extra kosten confronteert.
Kuipers zegt: “Uiteraard zijn de ontwikkelkosten hoog. Maar waarom wordt alleen op de kosten gelet, als de maatschappelijke baten zo groot zijn?” Die vraag is niet moeilijk te beantwoorden: op die kosten wordt zo streng gelet omdat eerst nog maar eens moet worden aangetoond of de maatschappelijke baten wel écht zo groot zijn. Niet voor niets wijst Ben Crul (voorzitter medisch adviseurs overleg bij Zilveren Kruis) er in een reactie op de berichtgeving op dat de behoefte aan protonenbehandeling heel gering blijkt te zijn. De zorgverzekeraars hebben het afgelopen jaar maar veertig aanvragen binnengekregen van radiotherapeuten voor behandeling net over de grens in Duitsland. Dit land, met vijf maal zoveel inwoners als Nederland, telt maar vijf centra en daarvan zijn er inmiddels al twee failliet omdat er veel te weinig patiënten naartoe kwamen. Dat zegt toch wel wat over de succeskansen van – maar liefst vier – van zulke centra in Nederland.
Volgens Kuipers kost de behandeling in een protonencentrum per verzekerde slechts vijftig cent extra. Ook vijftig cent kan te veel zijn.
1 reactie
Cleveland Clinic, niet een van de eersten de besten, heeft bewust afgezien van investeren in deze therapie en zegt dit ook op haar website. Met redenen. Niets mis met deze informatie. En Cleveland Clinic loopt geen enkele patiënt mis! Je kan zonder deze therapie uitstekend concurreren op de ‘zorg’ markt en dat zonder op kwaliteit in te boeten.
Mayo Clinic, ook niet een van de minsten, investeert geen eigen geld in deze therapie, maar bouwt wel 2 centra dankzij een donatie met geoormerkt geld, 100 miljoen dollar. Ook Mayo Clinic geeft de redenen van deze actie; de techniek is nog steeds in ontwikkeling en dan is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, maar nog te vroeg om er vol in te investeren.
Mayo Clinic en Cleveland Clinic zijn bieden groepspraktijken en behoren tot de top van de wereld.
De vier kandidaten in Nederland zijn publieke/semi publieke centra. Investeren met andermans geld. Dan ga je voor 4 centra. Perverse prikkels genoeg in de NL Zorg.
Relativeren kan ook te ver doorschieten;
50 cent per verplicht verzekerde voor de meerkosten van 1 behandeling. Wat zijn de kosten voor de bouw van deze centra? De kosten van de standaard behandeling? De onderhoudskosten van die centra? Opleidingskosten? En de renovatie en update kosten?
Achmea et al is niet verplicht om deze kosten voor haar rekening te nemen. De zorg moet immers doelmatig zijn en Achmea staat het vrij om deze zorg overal in te kopen indien noodzakelijk. Laat de marktwerking maar zijn heilzame werk doen. Dan staan die 4 centra heel snel leeg, net zoals 40% van de bedden in Nederland en 50% van de OK’s.
En hoeveel dood hout loopt er niet rond in die UMC’s? Verborgen werkeloosheid is enorm in dit land. 50% reductie in aantal UMC’s kan zonder problemen voor de kwaliteit en kwantiteit van de zorg in dit land. Om maar eens een knuppel in het Federatie hok te gooien. We immers toch aan het relativerend informeren.
Die miljarden kunnen veel beter worden besteed. Wie heeft hier nu de Regierol toegewezen gekregen?
-Als nu iedere verplicht verzekerde 10 cent overmaakt op een bekend giro nummer ben ik ook klaar. Wat is nu 10 cent?
ANH Jansen
18 juni 2015 / 15:06