Mobile Doctors schetsen toekomst

Tijdens Mobile Doctors Live! – op 26 mei in het hoofdkantoor van VvAA in Utrecht ++ vertelden zes gedreven zorgvernieuwers die voorop lopen in hun vakgebied, hoe verschillende technologische ontwikkelingen de zorg zullen veranderen. Ingeleid en begeleid door een verhalenverteller, live muziek en een vj, kreeg de zaal een inkijkje in hoe deze mensen vol passie werken aan de gezondheidszorg van morgen.

Hersenchirurg Bon Verweij liet met foto’s, animaties en schedelmodellen zien hoe 3D-printing de mogelijkheden van zijn vak heeft vergroot. Deze techniek is niet alleen van belang bij schedelreconstructies, maar biedt ook de kans om complexe operaties eerst te oefenen.

Hoogleraar Marlies Schijven (met aandachtsgebied serious gaming) stelde daarna dat veel oefenen voor een arts belangrijker is dan talent. Daarom vindt ze het belangrijk om het oefenen leuk te maken. Gaming is een techniek die aanspreekt, omdat iedereen het altijd kan doen (bijvoorbeeld op een smartphone) en het emoties oproept bij de speler, die zichzelf en anderen steeds weer kan uitdagen.

De titel van Egge van der Poel moest nog bedacht worden toen hij bij het Erasmus MC aan de slag ging, zo nieuw was zijn functie: clinical data scientist. Hij maakte inzichtelijk dat big data betere zorg gaan opleveren voor de individuele patiënt. De patiënt denkt straks samen met de arts na over zijn behandeling. Voorwaarde is volgens Van der Poel dat de patiënt de baas is over eigen data.

Na de pauze fietste Leonard Witkamp de zaal binnen. De hoogleraar Telemedicine gaf verschillende voorbeelden hoe telemedicine de zorg beter en tegelijkertijd goedkoper kan maken door tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. In zijn ogen zullen door innovatie met name zorgprocessen veranderen. Hier ziet hij een enorme kans voor artsen.

Vervolgens legde huisarts Bart Timmers uit hoe door quantified self zorgtechnologie vanuit het ziekenhuis via de eerste lijn bij de patiënt zelf komt. Doordat de patiënt zelf data verzameld (over voeding, beweging, slaap, stress en sociale interactie) heeft hij meer inzicht in zijn gezondheid. De arts krijgt volgens Timmer steeds meer een adviserende rol, met focus op gezondheid in plaats van op ziekte.

Tot slot liet hoogleraar Robotica Ivo Broeders zijn licht schijnen over de rol van operatierobots. Waar artsen nog moesten wennen aan opereren met een robot, had de patiënt al snel vertrouwen volgens Broeders. Nu is een robot nog een chirurgisch instrument, maar Broeders ziet meer mogelijkheden: een platform voor diagnostiek en therapie. Voor Broeders blijft bij alle ontwikkelingen de computer het codewoord.

Meer informatie en videomateriaal (binnenkort) vindt u op mobiledoctors.nl/live.

Delen