Mogelijk besmette artsen in LUMC
De uit Sierra Leone teruggekeerde artsen Erdi Huizenga en Nick Zwinkels keren nog niet naar huis terug en verblijven momenteel in isolatiekamers in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze willen geen risico vormen voor hun omgeving, zo meldt Trouw.
Erdi Huizenga en Nick Zwinkels werkten voor de stichting Lion Heart Foundation in een lokaal ziekenhuis in Sierra Leone. Hier kwamen ze in aanraking met patiënten die later overleden aan ebola. Ze liggen 24 uur per dag ter observatie en mogen naar huis op het moment dat ze ziekteverschijnselen zijn verdwenen. Met in het achterhoofd de ervaringen in Sierra Leone achten de artsen het onverstandig om nu al het ziekenhuis te verlaten en huiswaarts te keren, aldus een woordvoerster van de stichting Lion Heart Foundation. Dit huis is niet hun thuissituatie, maar een plek die de artsen niet bekend willen maken.
Huizenga en Zwinkels zijn momenteel niet ziek en er is dus ook nog geen kans dat ze anderen besmetten met ebola. Eenmaal uit het ziekenhuis moeten de artsen twee keer per dag hun temperatuur meten. Daarnaast moeten ze controleren of ze de ziekteverschijnselen krijgen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Als dat zo is, kunnen ze anderen besmetten en moeten ze misschien terug in isolatie.
“Het is nu aan de professionals de gezondheid van de artsen te beoordelen en dat te doen wat nodig is. We hebben een goede gezondheidszorg in Nederland, dus daar heb ik alle vertrouwen in”, liet minister Edith Schippers gisteren in een verklaring weten.
Het ebolavirus kan dodelijk zijn. Bij besmetting kunnen mensen last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree, bloedingen en problemen met de organen. Een officieel erkend medicijn tegen ebola is er nog niet. Patiënten moeten uitzieken.