Momentopname

Belgische artsen maken zich boos over de nieuwe recensie-website Wisdoc, waarop patiënten hun ervaringen over artsen kunnen delen. Een opzet zoals we die in Nederland al geruime tijd kennen onder de noemer ZorgkaartNederland. Volgens de Orde der Artsen – de Belgische evenknie van de Federatie Medisch Specialisten – is de site Wisdoc ‘subjectief, misleidend en gevaarlijk’.

Het is zinloos gesputter van artsen die niet lijken te willen toegeven aan het feit dat de wereld om hen heen verandert. Ook in Nederland is geprobeerd om het initiatief van patiëntwaarderingen onderuit te halen. Toen ik daar vorige jaar op deze plaats my two cents over gaf, reageerde een lezer met de opmerking dat het onderzoek waarnaar de NOS-berichtgeving verwees werd gepubliceerd in een tijdschrift waarover artsen de redactie voeren, die ‘hun cynische mening over ZorgkaartNederland nooit onder stoelen of banken hebben gestoken’.

Zinloos gesputter van artsen die niet lijken te willen toegeven aan het feit dat de wereld om hen heen verandert

Dat onze zuiderburen dezelfde discussie nu een jaar later ook nog eens gaan voeren, klinkt een beetje als een flauwe Belgenmop. De Orde der Artsen heeft weliswaar gelijk als ze stelt dat iedere score op Wisdoc een momentopname is. Maar heel veel momentopnamen bij elkaar opgeteld geven wel degelijk een beeld van hoe een groep patiënten tegen een arts of een zorgorganisatie aankijkt. Daar kun je dan vervolgens als arts of als zorgorganisatie heel boos om worden als die score tegenvalt. Maar je kunt je ook achter de oren krabben en denken: blijkbaar probeert iemand me iets duidelijk te maken.

Delen