Mondkapje van wc-papier

Alom commotie bij de supporters van de Royal Antwerp Football Club (RAFC), kortweg Antwerp genoemd, de oudste Belgische professionele voetbalclub die in Deurne – een stadsdistrict van Antwerpen – is gevestigd: de mondmaskers (zoals ze in België worden genoemd) met het logo en de kleuren van de club, verkrijgbaar in maar liefst vier verschillende designs en te koop voor € 15,- per vijf stuks, ‘sluiten niet aan en zijn dunner dan éénlaags toiletpapier’. Woordvoerder Dimitri Huygen van de club stelt echter: “De mondmaskers zijn medisch getest en beschermen dus zowel jezelf als anderen. Er is ook geen extra filter nodig en het masker is voorzien voor een draagtijd van in totaal 8 uur.’ Maar hij begrijpt de kritiek dat het over ‘wegwerpbare maskers gaat en deze niet herbruikbaar zijn.”

We hebben het over een niet-medisch mondmasker, dat in Nederland gedragen moet worden in het openbaar vervoer. In ambtelijke kringen worden ze ‘niet beschermende maskers’ genoemd. Op de site van de Overheid staat dat een niet-medisch mondmasker de drager geen bescherming biedt tegen het coronavirus maar “het kan de mensen rondom u beschermen als u het zorgvuldig draagt en gebruikt.” Via dezelfde site kan men de ‘Nen-spec: Niet-medische mond-neusmaskers’ downloaden. Hierin lezen wij: ‘Was voor het opzetten van het mondkapje je handen’. Zou hiervoor op stations voldoende gelegenheid zijn?

De realiteit heeft de verbeelding nu ingehaald

Onze Overheid is burgers graag behulpzaam bij het maken van een niet-medisch mondkapje: het advies is om hiervoor ‘niet-gekleurd textiel, gebruikte schone theedoeken of beddengoed’ te gebruiken. Een T-shirt mag ook maar het gebruik van een zakdoek, sjaal of sok is níet toegestaan. Buurtzorg Nederland heeft een instructie om zelf mondkapjes van keukenpapier te maken online gezet: benodigdheden zijn: een postelastiek, drie vellen keukenpapier, een nietmachine, nietjes, ijzerdraad en een tang. Nu bestaat er keukenpapier van één, twee en drie lagen maar dat schijnt niet uit te maken.

Nog voordat in Nederland de eerste besmetting met het nieuwe coronavirus officieel werd bevestigd had ik al mondkapjes besteld, maar dat was te laat: ze konden niet geleverd worden. Als grap maakte ik toen van mijzelf een selfie met een ‘mondkapje’ dat uit drie lagen drielaags toiletpapier bestaat. De realiteit heeft de verbeelding nu ingehaald.

Waarom wel keukenpapier en geen wc-papier? ‘Dit kan natuurlijk geprobeerd worden,’ schrijft Inge Hoeksema, klachtenfunctionaris en projectmedewerker van Buurtzorg Nederland, en ook Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie en adviseur infectieziekten bevestigt het: alles is beter dan niets.

Voor alle mondmaskers geldt dat het risico op besmetting via de handen of door onjuist gebruik van de maskers groter is dan een niet goed werkend masker. Molenaar: “Het klopt dat de bescherming van de drager (van een niet-medisch mondmasker) zelf beperkt is, maar bij het dragen wordt de omgeving wel in enige mate beschermd tegen druppels afkomstig van hoesten en praten van de maskerdrager.” Op Amazon tref ik een reclame voor een – momenteel niet verkrijgbaar (uitverkocht?) – ‘fris uniseks zwart mondmasker’ dat aan de man wordt gebracht met de opmerking dat dit ‘grappige masker’ je op het kerstfeest van anderen onderscheidt. Zo is het in elk geval geen weggegooid geld.

Met hartelijke dank aan Inge Hoeksema (Buurtzorg Nederland) en Peter Molenaar (RIVM)

Delen