Mondzorgen
Wie zorgt er voor de mond? Is het degene met de tandenborstel , is het de tandarts, mondhygiënist of misschien wel de logopedist? Op de site van de NMT staat een heel rijtje.
De logopedist is zeker ook actief in de mondzorg, maar wordt daar meestal niet bij genoemd. Aangezien de krachten van de mondspieren zoals die van de tong een grote invloed hebben op de tandstand, is de link zo gelegd. Wij hebben al op de kosten van veel beugels kunnen besparen door het aanleren van een goede tongpositie. Kijken we iets verder dan alleen de tanden, dan hebben we het over articulatie, mondademhaling, kaakklachten maar ook aangezichtsverlamming.
De mond heeft een zeer belangrijke functie, maar is ook esthetisch van belang. De blik van veel mensen gaat niet zozeer naar de twinkeling in de ogen van iemand maar naar de mond. Dan heb ik het nog niet eens over spraakafzien. Vraag me naar de kleur ogen van mijn gesprekspartner en ik moet je het antwoord schuldig blijven. Een verzorgd gebit valt me echter meteen op en helaas ook het tegenovergestelde. Soms hangt de mond open met de tong naar voren of zijn er problemen waardoor scheefstand van de mond voorkomt. Dit laatste wordt door patiënten als zeer hinderlijk ervaren zowel bij eten en drinken als ook bij het niet herkennen van hun spiegelbeeld. En wat te denken van de klachtbeleving van speekselverlies of na een tongoperatie?
Dat de logopedist dus zeer duidelijk ook bij het rijtje zou kunnen horen, is denk ik nu wel aangetoond.
In een rijtje staan of niet, de samenwerking is er niet minder om. Vaak is er zeer goed contact met tandartspraktijken. Informatie wordt uitgewisseld en gebitsfoto’s gedeeld. Vanuit onze praktijk worden er filmpjes en foto’s gemaakt ter informatie aan de patiënt en ter evaluatie van de behandeling. Een tablet is hierbij een handig hulpmiddel.
Er wordt wel gezegd dat er te veel kosten gemaakt worden om alles op een rijtje te zetten in de mond en dat de rekening niet altijd deugt. Of dat er te snel over wordt gegaan op implantaten. Daarnaast hoor ik ook geluiden dat het zo schattig is dat iemand slist of duimt. Het belang van de behandeling in het mondgebied moet duidelijk uitgelegd worden en de financiering goed geregeld.
Dat de bekostiging problematisch wordt , herken ik wel. Daarover heb ik mondzorgen, want de gevolgen van verwaarlozing ken ik maar al te goed.
2 reacties
Leuk artikel Dienie en je hebt helemaal gelijk! Een goed verzorgd en regelmatig gebit is zeer belangrijk in de “oogopslag “en ontmoeting.
Ook jullie behandeling bij kaakgewrichtsproblemen is een waardevolle aanvulling bij de tandheelkunde .
Ingrid van der Werf
20 november 2013 / 17:04Dank voor reactie. Bij OMFT ( oro-myofunctionele therapie) is samenwerking tandarts-logopedist essentieel. En er zijn inderdaad meer raakvlakken met tandheelkunde zoals TMD. Belangrijk om op de hoogte te zijn van expertise van elkaar.
Dienie Koolen
22 november 2013 / 11:49