MS Hackathon succesvol
Een gelegenheidsteam van SchubergPhilis en Many2More heeft afgelopen weekend de eerste Europese MS Hackathon gewonnen met de app Neurokeys. Zowel MS-patiënten als artsen en onderzoekers hebben hier baat bij.
Uit onderzoek blijkt dat oog-handcoördinatie een goede indicator is voor een terugval bij zenuwaandoeningen. Neurokeys registreert deze coördinatie. De app vervangt het bestaande toetsenbord van een smartphone door een intelligent toetsenbord dat er precies hetzelfde uitziet. De gebruiker merkt geen verschil. Op de achtergrond verzamelt de app echter gegevens over hoe snel er wordt getypt, hoe lang er op de toetsen wordt gedrukt en hoe vaak de delete- en backspace-toets worden gebruikt.
Niet alleen mensen met MS maar ook artsen en onderzoekers hebben baat bij de app. Aan ‘de achterkant’ levert Neurokeys namelijk een permanente stroom aan indicatieve data van de status van MS-patiënten.
Tijdens de hackathon presenteerde het team een werkend prototype van de app. Herman van Hemsbergen, namens de jury: “Wat wij heel krachtig vinden aan Neurokeys is de schaalbaarheid, de eenvoud en het gemak waarmee de app is in te zetten wanneer het team deze echt geïmplementeerd krijgt.” Hiervoor krijgen SchubergPhilis en Many2More de fondsen en de steun. Met de overwinning winnen zij een cheque van € 3.000, een Accelerator Programma van een jaar bij IBM en tweehonderd adviesuren van PwC.
Meer initiatieven
De hackathon heeft meer ideeën voor apps, websites en wearables opgeleverd die waarschijnlijk een vervolg krijgen, zoals Mijn Kwik van team Orikami. Dit is een app die vermoeidheid kan zien in de ogen van een MS-patiënt, geïnspireerd op gesprekken met de partners van mensen met MS. Vanuit het VUmc is aangeboden samen te kijken of er aangesloten kan worden op lopend onderzoek. En ook het team Technasium Schaersvoorde, een middelbare school, dat de Vacations Maps heeft bedacht en ontworpen, is benaderd door partijen om gezamenlijk dit idee verder uit te werken. Vacations Maps is bedoeld om mensen met MS een zo onbezorgd mogelijke vakantie te bezorgen.
De organisatie kijkt tevreden terug op de MS Hackathon. “We hadden kunstenaars, artsen, hackers, designers, consultants én mensen met MS in de teams”, zegt Richard Faas van VvAA, verantwoordelijk voor Mobile Doctors. “Juist de directe samenwerking met de mensen met MS, in de teams én via MSWeb, maakte een heleboel energie los. Diversity trumps ability. Wat mij betreft gaan er meerdere hackathons volgen.”