Muggenleed

In het enthousiasme waarmee de geneeskunde het mensenwoud transformeert tot behapbare boomgaard, wordt nog wel eens over het hoofd gezien dat ook hier geen twee bomen aan elkaar gelijk zijn. De menselijke natuur kent veel dimensies, waarvan wij in onze overmoed weleens denken er één of twee aardig te kennen, maar vergeet niet dat alles in dit ratjetoe ook nog eens vrolijk op elkaar inwerkt. Kortom, niemand kan verklaren waarom vrouwlief oftewel mijn echtgenote haar halve leven muggenleed – intense jeuk en joekels van rode plakkaten – louter effectief kan bestrijden met Phenergancrème.

Phenergan bevat promethazine, de oervader van de anti-histaminica, en het rijkelijke nageslacht hiervan wordt hoofdzakelijk gebruikt om allergische reacties te onderdrukken. Phenergan werkt versuffend, waardoor het middel in drankvorm ideaal was om irritant hoestende kinderen – en trouwens ook niet-hoestende nachtbrakertjes – in slaap te krijgen. Maar de natuur geeft zich niet zomaar gewonnen: soms leidt inname juist tot het tegenovergestelde effect, waardoor jouw poeslieve peuter of kleuter zich in het holst van de nacht ontpopt tot een ontembare ADHD-er.

Phenergan kreeg in Nederland de code rood, zelfs een bevriende apotheker kon ons niet meer helpen aan de favoriete muggencrème van mijn echtgenote. Om twee redenen is dat intens triest. Nieuwere varianten scoren aanzienlijk minder. Waarom wordt een beproefd middel van de markt gehaald: hoeveel crème zou je in één keer moeten smeren voordat het risico bestaat om slaperig te worden? De machtige bobo’s die dit wrede besluit hebben genomen, moesten eens weten hoeveel romantische vakantienachten meedogenloos zijn vergald door doldrieste muggenjachten.

Vrouwlief kan niet zonder Phenergancrème;, ongeacht waar zij naar toe gaat, moet de tube mee en ook thuis ligt deze altijd binnen handbereik. Alleen al het vermoeden van muggen maakt haar opstandig. Binnenkort krijgt ze van mij het meesterwerk “Mug” van Bart Knols in de hoop dat identificatie met de vijand door meer kennis over de agressor haar wat milder zal stemmen, maar hopelijk loop ik ook hiermee niet het risico op een tegendraads effect.

Onderwijl is het mijn taak als manlief om op tubes Phenergancrème te jagen. Zowel bij onze zuider- als oosterburen was het middel als veredeld drogisterijproduct nog volop verkrijgbaar, maar bij de Duitsers wordt het steeds lastiger om hieraan te komen en in België schijnt het sinds kort ook niet meer leverbaar te zijn. Een brandbrief naar de Franse fabrikant leidde zowel tot wanhoop als hoop: Phenergancrème is tijdelijk van de markt gehaald in verband met een of ander ingrediënt, maar nog voor de winter komt het weer in omloop. Hopelijk is de noodvoorraad voldoende om de tussenliggende, zware periode te overbruggen.

Delen