Naakt

Kunst en medische wetenschap zijn vaak twee totaal verschillende werelden. Men deelt echter één fascinatie: het menselijk lichaam.


 Tekst: Benno Aalders | Beeld: Spencer Tunick, Munich 5 (Bayerische Staatsoper) 

Waar het voor zorgprofessionals vanzelfsprekend is dat ze met het menselijk lichaam werken, kan het nogal eens voor maatschappelijke discussie zorgen als kunstenaars zich hieraan wagen. Zo maakten Ai WeiWei en Amedeo Modigliani al eens mee, en ook Isaac Israels en MIchelangelo hebben in hun tijd ongetwijfeld stevige discussies moeten voeren.

Deze vaak negatieve connotatie van naaktheid in de samenleving is voor kunstenaar Spencer Tunick juist een bron van inspiratie. De piramide van menselijk naakt in de Bayerische Staatsoper op deze foto, stamt uit 2012 en volgde kort op (wederom) een controverse rondom het werk van de Amerikaan. Mede hierdoor gebruikte de kunstenaar bij deze opdracht voor het eerst bodypaint. 

Voor wie de controverse niet schuwt presenteert Reflex Amsterdam ‘public interventions’ een solo-expositie van het werk van de fotograaf die zelf aanwezig is bij de opening op zaterdag 17 september (werk te zien t/m 1 november).
reflexamsterdam.com

Delen