NeuroMind

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: Nout Steenkamp

 

Wat?

NeuroMind bevat een uitgebreid overzicht van classificaties, graderingen en prognostische scores die worden gebruikt binnen de neurologie en neurochirurgie. Voorbeelden zijn de ABCD2- en NIHSS-scores bij ischemische CVA, de Injury Severity Score bij trauma en de classificatie van wervelkolomfracturen. Ook zijn er algemenere scores in de app te vinden, zoals de NYHA-classificatievoor hartfalen. Na het openen van de app kunt u zoeken op thema (zoals vasculair, kinderen, oncologie en trauma), maar er is ook een goede zoekfunctie. NeuroMind biedt daarnaast interactieve besliskundige ondersteuning om de besluitvorming te vergemakkelijken. De app is sinds 2014 CE-gemarkeerd. NeuroMind wordt ondersteund door Surgical Neurology International en de European Association of Neurosurgical Societies (EANS).

Voor wie?

Neurochirurgen, neurologen en verder iedereen die te maken heeft met neurologische patiëntenzorg, zoals intensivisten en SEH-artsen.

Plus- en minpunten

NeuroMind is een overzichtelijk naslagwerk dat gemakkelijk is te raadplegen. De app is mooi vormgegeven, eenvoudig te gebruiken en bevat ruim 130 classificaties, graderingen en prognostische scores. Het gebruik van gevalideerde scores heeft als voordeel dat u meer uniformiteit kunt creëren in de verslaglegging. Door gebruik te maken van de juiste classificatie of gradering op basis van bijvoorbeeld lichamelijk of aanvullend onderzoek kunt u objectiveerbaar uw bevindingen weergeven. De compacte beschrijvingen zijn voorzien van referenties. Helaas is het niet mogelijk favorieten te markeren. De app heeft internetverbinding nodig. Er is ook een webversie (neuromind.cc).

Reacties

iMedicalApps.com, de Amerikaanse website met reviews van medische apps, heeft NeuroMind meerdere keren in de top-tien van medische apps voor iPhone geplaatst. Over de Android-versie schrijft een arts op deze site: ‘This app is one I would recommend to all physicians who need to keep their neurology skills sharp. The information is complete, well-referenced, and concise.’

Gebruiker

Naam Hugo den Boogert (32)
Beroep aios neurochirurgie
Werkplek Radboudumc (Nijmegen)

“De meeste scores in NeuroMind behoren tot de basiskennis van een aios neurologie en neurochirurgie, maar ik vind de app handig als opfrisser. Hij biedt snel een volledig overzicht van de belangrijkste scores en maakt online zoeken overbodig.

Ik vind NeuroMind heel nuttig in acute situaties waarin je snel belangrijke beslissingen moet nemen. Ik gebruik hem dan ook het meest als ik naar de SEH loop. Met de infor- matie van de vooraankondiging zoek ik de mogelijk relevante classificatie- of prognostische scores op. Het helpt mij mijn gedachten alvast te structureren en het voorkomt dat ik sommige dingen vergeet uit te vragen of te onderzoeken.

Ik vind het belangrijk dat gebruik wordt gemaakt van bepaalde neurologische scores, mits wetenschappelijk gevalideerd en ziekenhuisbreed gedragen. Daarmee kun je onder meer beter je bevindingen objectiveren, deze gemakkelijker volgen in de tijd en meer uniformiteit creëren in de verslaglegging. Het helpt ook in het intercollegiaal overleg.”

Praktische informatie

  • Bruikbaar op Android, iOS, Windows en via de browser (neuromind.cc)
  • Prijs gratis
  • Ontwikkeld door neurochirurg Pieter Kubben i.s.m. EverywhereIM
  • Meer informatie digitalneurosurgeon.com

 

Delen