Nieuw leven

Het krijgen van een kind is geen vanzelfsprekendheid. Wanneer de wens om vader of moeder te worden helaas niet in vervulling gaat, verandert je toekomstbeeld. Je zult de rol van ouder maar ook later als grootouder niet meemaken. Ongewenste kinderloosheid zorgt voor verdriet en kan als een rouwproces worden ervaren. Zeker wanneer er in je omgeving een kindje geboren wordt of in de ontwikkeling weer een mijlpaal bereikt, kan dit moeilijk zijn. Het is ook pijnlijk als er steeds aan je gevraagd wordt of je kinderen hebt. Of wanneer je door omstandigheden je kinderen niet mag zien.

Ik zit in de leeftijd dat aan mij vaak gevraagd wordt of ik al kleinkinderen heb. Tot mijn geluk mag ik ervaren hoe het is om oma te zijn. Het is prachtig om een kind van je kind in je armen te hebben en de glimlach die je krijgt doet je smelten. Ik ben me ervan bewust dat ik het delen van foto’s van de kleine moet doseren en dat er meer onderwerpen zijn om over te spreken, maar wat is het leuk!

‘Tot mijn geluk mag ik ervaren hoe het is om oma te zijn’

Het kan zijn dat mijn blik nu anders is, maar het valt me op dat er in dagbladen en tijdschriften veel columns zijn over het grootouderschap. Er is zelfs een vragenrubriek en ruimte voor kinderuitspraken die gehoord worden tijdens het oppassen. Wanneer het wat betreft afstand en tijd lukt, is het natuurlijk fijn dat je op die manier veel van je kleinkinderen meemaakt. Let wel op de afkorting OMA: Oordelen, Meningen en Aannames. Voor goede communicatie wordt geadviseerd OMA thuis te laten. Hoewel sommige adviezen zeker worden gewaardeerd, moet je als kersverse grootouder natuurlijk wel weten wanneer de ouders hier niet op zitten te wachten.

Tijdens het werken in mijn praktijk merk ik dat kinderen weleens gebracht worden door opa of oma. Die worden dan ingeschakeld als vaste oppas of springen in als de ouders niet kunnen. Het is erg fijn dat de behandeling dan toch door kan gaan. Dat geldt helaas niet voor gezinnen die op verre afstand wonen van hun familie, of zelfs hier een nieuw leven opbouwen met nog geringe contacten.

De titel van oma draag ik met trots. Hoewel hierbij misschien het beeld van een oud vrouwtje opdoemt, voelen we ons als huidige grootouders nog heel modern en zijn we nog heel actief. Ik werk bijvoorbeeld als logopedist met volwassenen en kinderen en dat geeft me veel voldoening. Laatst hoorde ik voor het eerst een vader in de wachtkamer tegen zijn kind zeggen: Ga maar naar oma…toen hij mij bedoelde. Toen kreeg ik toch ook even een visioen van een oud iemand. Maar dat kindje zal vast en zeker een heel vlotte oma hebben gehad.

Delen