Nieuwe ramen
Eind oktober komt Windows 8 uit. De ‘preview’ is al een tijdje te bekijken en wordt door experts heftig bediscussieerd. De nieuwe aanblik is even wennen. Zo is het startmenu verdwenen. In plaats daarvan doet het openingsscherm denken aan veel smartphones. De programma’s heten voortaan apps en worden met een klik op een tegelvormig icoon gestart. Daarna neemt de app het hele scherm in beslag, zonder taakbalk of menubalk.
De nieuwe Windows start razendsnel, driemaal zo snel als voorganger Windows 7. Na tien seconden kun je surfen op internet, even later zijn ook de apps beschikbaar. Voor het eerst is ook standaard een virusscanner ingebouwd. Maar op andere gebieden is Windows 8 gekortwiekt. De mediaplayer speelt niet standaard dvd’s meer, spelletjes moet je voortaan kopen of downloaden in de ‘app store’ en het mediacenter (voor aansluiting op de tv) bestaat alleen nog als toevoeging voor de ‘pro’ versie.
Nu Windows 8 eraan komt, is het tijd om Windows 7 te installeren
Het geheel ziet er mooi strak uit en de iconen zijn handig op een tablet met touchscreen. Maar het ontwerp hinkt op twee gedachten. Ook het vertrouwde bureaublad met taakbalk is namelijk nog beschikbaar. Nieuwe programma’s gebruiken de iconen, oude alleen de taakbalk. De gebruiker moet zich steeds herinneren of een programma in de oude of nieuwe omgeving te vinden is.
Ikzelf wacht nog even met updaten. De bruikbaarheid van de nieuwe Windowsversie zal afhangen van het aanbod in de Windows Store. Dat zal de komende maanden nog groeien. Bovendien komen er dan nog veel fouten naar voren, die met updates worden verholpen. Eigenlijk is dit het goede moment om de vorige versie Windows 7 te installeren. Die is inmiddels voldoende uitgerijpt.
Met de nieuwe Windowsversie worden we afhankelijker van Microsoft. Met de Windows Store verstevigt het concern zijn greep op de softwaremarkt, net als Apple al eerder deed. Dat is bedenkelijk, want innovatie leeft bij verscheidenheid en het gaan van nieuwe wegen.