No comfort zone

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Bart Berden en Hugo Keuzenkamp stellen dat verlaging van de zorguitgaven alleen niet genoeg is om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg op peil te houden. De zorgkosten gaan alleen omlaag als de patiënt zorg thuis of in de eerste lijn kan ontvangen die nu nog in het ziekenhuis wordt gegeven, waar dit duurder is.

De ziekenhuizen moeten nog uitsluitend zinnige zorg leveren, stellen de twee ziekenhuisbestuurders. En ze beschrijven drie lijnen waarlangs dit kan worden bewerkstelligd. De eerste – eenvoudige diagnostiek en zorg buiten de ziekenhuismuren laten plaatsvinden – is niet nieuw. Ze noemen er ook een paar concrete voorbeelden van. Hetzelfde geldt voor de tweede lijn: het inzetten van eHealth.

Voor beide lijnen geldt echter wel dat nog te vaak sprake is van koudwatervrees en/of weerstand. Het vereist een andere manier van denken en werken, stellen de auteurs. En het vereist samenwerken, zoals bestuursvoorzitter Wouter van der Kam van de Saxenburgh Groep eerder deze week tegen Zorgvisie zei. Het ziekenhuis is geen eiland, het kan alleen functioneren in een netwerk.

Het ziekenhuis is geen eiland, het kan alleen functioneren in een netwerk

Voor samenwerken zijn wel mensen nodig. Daarom heeft de derde lijn die Berden en Keuzenkamp noemen betrekking op het personeelstekort in de zorg. Ook die is natuurlijk niet nieuw, evenmin als hun boodschap dat moet worden geïnvesteerd in goed opgeleide zorgverleners. Verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers hebben afgelopen woensdag luid en duidelijk laten horen dat ze vinden dat dit nu onvoldoende gebeurt. Maar minister Bruno Bruins heeft met een heel dikke NEE laten weten dat ze op dit gebied niets van de overheid hoeven te verwachten.

Vrij vertaald: op de barricaden gaan helpt niet, jullie moeten het samen oplossen. En dat gaat verder dan ‘uit de comfort zone komen’. Er is geen comfort zone meer.

5 Reacties Reageer zelf

 1. Evelyne van der Waar
  Geplaatst op 24 november 2019 om 20:40 | Permalink

  Wat een eenzijdige en denigrerende blog.

  1 U citeert slechts Bart Berden en Hugo Keuzenkamp ( hoor en wederhoor?? )

  2 U bezigt quasi wijsheden zoals: ‘ Het ziekenhuis is geen eiland, het kan alleen functioneren in een netwerk ‘.
  Een echte eye opener…..dat is echt een onbekend terrein voor zorgverleners.

  3 U wenst stakende verpleegkundigen onoprecht het allerbeste.

  Tegelijkertijd suggereert u:

  — dat verpleegkundigen de voortgang van e-health in de weg staan
  — ‘op de barricaden gaan helpt niet, jullie moeten het samen oplossen. ‘

  Wat een niveau. Wat een kortzichtigheid.

  Samen oplossen?

  Ondergewaardeerd, onderbetaald, overbelast worden, verdacht als er geen afvinklijstjes worden ingevuld, minder betaald dan Cliniclowns, en dan uw advies:

  ‘samen oplossen’?

  U heeft overduidelijk geen hoge pet op van verpleegkundigen.

  Schaamt u zich wel eens?

  Of is uw beloning voldoende om zonder gêne weg te kijken ?

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 24 november 2019 om 21:46 | Permalink

  U begrijpt een paar dingen verkeerd vrees ik. Ten eerste. De blog is een reflectie op actuele ontwikkelingen in de zorg. Het is een journalistieke vorm die niet gestoeld is op hoor en wederhoor, het is een beschouwing van de auteur.
  Ten tweede. “Het ziekenhuis is geen eiland” is een citaat van Wouter van der Kam. Dat staat ook vermeld in de tekst.
  Ten derde. Ik suggereer nergens dat verpleegkundigen de voortgang van eHealth in de weg staan. Dat doen ze niet.
  Ten vierde. Dat op de barricaden gaan niet helpt is de conclusie die ik trek op basis van wat Bruno Bruins zegt: er komt geen cent bij van de overheid.
  Ten vijfde. Ik heb een buitengewoon hoge pet op van verpleegkundigen. Zonder verpleegkundigen kan geen zorg worden geleverd en dondert het hele zorgsysteem in elkaar. We kunnen niet zonder verpleegkundigen. Ik zeg dat niet alleen nu om u gunstig te stemmen, deze mening kunt u ook teruglezen in een eerdere blog van mij op ditzelfde platform.

 3. M. Wiggers
  Geplaatst op 24 november 2019 om 21:49 | Permalink

  Berden en Keuzenkamp?????

  If someone says it’s raining, and another person says: ‘it’s dry’ , it’s NOT your job to quote them both ( laat staan slechts een van hen) ;
  your job is to look out the window and find out which is true.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 24 november 2019 om 21:51 | Permalink

  Zie mijn reactie hierboven onder “ten eerste”.

 5. Evelyne van der Waar
  Geplaatst op 24 november 2019 om 22:09 | Permalink

  U bespiegelt dus!
  En u krijgt daarvoor betaald?
  Dan feliciteer ik u.